ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 19 Νοεμβρίου 2012
  • Views180

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8pCxytZ6bxM[/tube]

Έως σήμερα μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι περίπου 3.000 συνταξιούχοι, των οποίων ο ΟΑΕΕ δεν έχει καταγεγραμμένο το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ τους.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ για τη συμπλήρωση αυτών των στοιχείων διαφορετικά δεν θα μπορούν να λάβουν τη σύνταξη του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως η απογραφή τους συνεχίζεται έως τςι 31 Δεκεμβρίου.

Για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο, οι συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα καταβληθούν την ίδια μέρα, την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα επιβληθούν για πρώτη φορά οι περικοπές. Οι μειώσεις θα εφαρμόζονταν νωρίτερα, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν στοιχεία για τα συνολικά ποσά κύριων και επικουρικών συντάξεων στις οποίες θα πέσει… τσεκούρι.
Η περικοπή στις συντάξεις του Ιανουαρίου θα γίνει σε δόσεις. Παράδειγμα: συνταξιούχος που παίρνει 1600 ευρώ, στα τέλη Ιανουαρίου θα πάρει 160€ λιγότερα ενώ αναδρομικά θα του παρακρατηθούν ακόμη 80 ευρώ, δηλαδή η συνολική μείωση φτάνει τα 240 ευρώ!
Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα φτάσουν ακόμη και το 83%, ενώ περικοπές θα γίνουν και στα εφάπαξ όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και βρίσκονται σε αναμονή. Εκτιμάται πως σε αυτή την κατάσταση είναι περίπου 100.000 συνταξιούχοι.

Εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους από τον Ιανουάριο, ώστε να βρεθούν όσοι δεν θα έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, λέγοντας ότι για τα τέλη κυκλοφορίας το ΥΠΟΙΚ ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει «σαφάρι» εντοπισμού όσων δεν τα έχουν πληρώσει. Προανήγγειλε ακόμη ότι η νέα φορολογική νομοθεσία θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και θα καθορίζει τρεις απόλυτα διακριτές κατηγορίες εισοδήματος: τους μισθούς και τις συντάξεις, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα εισοδήματα από κεφάλαιο, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εισοδήματα από ακίνητα.

«Σολομώντεια» λύση, που θα ρυθμίζει τα δάνεια των νοικοκυριών χωρίς να «καίει» τραπεζικά κεφάλαια, θα επιδιώξουν να βρουν σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί να υπάρξει συνολική λύση για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, για δανειολήπτες που το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει για παράδειγμα τις 20.000 ευρώ, το ύψος της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους λένε όχι στις διαγραφές δανείων, ναι στην επιμήκυνση της διάρκειάς τους, ενώ η μείωση της δόσης σε συνάρτηση με το δηλωθέν εισόδημα θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Και εκφράζουν αντιρρήσεις για επέκταση της ρύθμισης και στα καταναλωτικά δάνεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί άμεσα «φιλολαϊκή» λύση στο θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο συνδυασμός και των δύο τρώει έναν ολόκληρο μισθό κάθε χρόνο για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων.
Η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η οποία θα υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 με την καινούργια φορολογική κλίμακα, φέρνει νέα “αφαίμαξη” χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία καταργούνται.
Το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε αύξηση της παρακράτησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 90% για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύει το “Έθνος” (για τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλους τους συνταξιούχους) οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως και 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2.917 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μειώνουν την παρακράτηση μέχρι και 33 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά και οι ετήσιες αποδοχές τους είναι χαμηλότερες των 25.000 ευρώ.
Το 2013, η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ειδικότερα, καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και θα ισχύει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments