ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 16 Απριλίου 2013
  • Views110

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει «ηρωϊκή έξοδο» και ωραιοποιεί μια ζοφερή πραγματικότητα προέβη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist από το βήμα του οποίου, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, γιατί, όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε».

Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Τσίπρας, χθες, με το διάγγελμά του, έδωσε την εντύπωση είτε ότι προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας, είτε ότι ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές.

«Αν πρόκειται για το δεύτερο, τον συγχωρούμε και τον ενθαρρύνουμε να το κάνει το βήμα- θα είναι καλό και για τον ίδιο και για το τόπο, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν πρόκειται για το πρώτο, δεν θα τον συγχωρέσουμε, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων, να προσπαθούν να πείσουν, ακόμα και σήμερα, ότι το Μνημόνιο ‘βγαίνει’, όταν ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι έχει παταγωδώς αποτύχει- και κυρίως δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο».

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας έναντι της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την εμβάθυνση της διαίρεσης βορρά-νότου.

Με πρωταρχική ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι για την κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Αλλά ευκαιρία για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η πολιτική της προκαλεί νέες διαιρέσεις. Στην αρχική διαιρετική τομή Βορρά-Νότου, που είχε αναδείξει η ασύμμετρη λειτουργία της Ευρωζώνης έως την κρίση χρέους, εφάπτεται τώρα μια νέα διαίρεση: ανάμεσα στις πιστώτριες χώρες του Βορρά και τις δανειζόμενες του Νότου.

Αναφερόμενος στην ίδρυση κόμματος στη Γερμανία που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο μάρκο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι παρόμοια κόμματα θα δούμε και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και στη χώρα μας. Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, παρά τη διαρκή διαστρέβλωση των θέσεών του, επιμένει να τονίζει ότι «η επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Περιγράφοντας τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι φανερό ότι η χώρα και η οικονομία χρειάζεται άμεση και ριζική αλλαγή πορείας, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων, και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, βασική μας επιδίωξη η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και -με αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης- η αντιστροφή της ύφεσης και η ανάκαμψη.

Η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης, είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.

Επίσης ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει μεγάλες θεσμικές τομές για ένα νέο πολιτικό σύστημα, απεγκλωβισμένο από τη λερναία ύδρα της διαπλοκής, αυτονομημένο από το καρτέλ της ολιγαρχίας, ενώ ριζοσπαστική θα είναι και η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα προς όφελος της κοινωνίας.

Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει αναστολή στην υπευθυνότητα
Για αναστολή στη λογική και στην υπευθυνότητα κατηγορεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του Economist.

«Ο κ. Τσίπρας, μέχρι πριν λίγο καιρό, υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 2009.

Σήμερα, λέει ότι θα τον αποκαταστήσει στα επίπεδα του 2011.

Περιμένουμε σε 2-3 εβδομάδες να φτάσει στο σήμερα», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου και συμπλήρωσε:

«Και κάτι ακόμα: Από το Μνημόνιο το οποίο θα καταργούσε, θα έσκιζε και θα διαπραγματευόταν, σήμερα δηλώνει ότι θα ζητήσει απλώς την αναστολή του.Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει αναστολή στη λογική και στην υπευθυνότητα».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments