ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΑΣΟΣ — 04 Σεπτεμβρίου 2012
  • Views390

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ZJhW04R1V_c[/tube]

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς εμφανίζει την Θασοπούλα (η οποία αναγράφεται, εσφαλμένα, ως «Θαλασσοπούλα») ως ένα από τα πρώτα νησιά και νησίδες στην Ελλάδα που προωθούνται προς μακροχρόνια μίσθωση 40-50 χρόνων σε ιδιώτες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με έκταση 716 στρέμματα και απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από την Καβάλα, το μικρό νησί του Βόρειου Αιγαίου διαθέτει τρεις όμορφες παραλίες και όρμο. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Κεραμωτή και στη Θάσο, ενώ πουθενά δεν εντοπίζονται παραχωρήσεις σε κυλικεία ή περίπτερα, ούτε άλλες εγκαταστάσεις.

Ήδη, με σχετικές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ χαρακτήρισε απαράδεκτες και επιπόλαιες οποιεσδήποτε σκέψεις για παραχώρηση σε ιδιώτη της Θασοπούλας, καθώς το νησί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον δήμο Θάσου από πολλές απόψεις (όπως γεωθερμία, ύπαρξη παρατηρητηρίου της αρχαϊκής περιόδου κλπ.). Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής (διατηρήθηκε η ορθογραφία του άρθρου):

Τα δέκα επικρατέστερα πρότζεκτ αξιοποίησης νησιών του Δημοσίου, που μπορεί να προσελκύσουν επενδύσεις και να ανατρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα, παρουσιάζουν κατ’ αποκλειστικότητα “Τα Νέα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εκτάσεις με τα νησιά – φιλέτα εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό Κόλπο, το Ιόνιο, το Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο.

Πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.

“Φιλέτα” θεωρούνται τα νησιά που βρίσκονται στα Σύβοτα στην Θεσπρωτία, οι Στροφάδες Νήσοι στο Ιόνιο, ένα σύμπλεγμα 10 νησίδων στο Ιόνιο, η Θαλασσοπούλα στην Καβάλα, οι Νησίδες του Ευβοϊκού, οι Νησίδες του Σαρωνικού, η Τσουγκριά στην Σκιάθο, η Πρώτη στη Μεσσηνία, οι Νησίδες των Κυκλάδων και οι Νησίδες του Αργολικού Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, έχει ήδη πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχουν όρμοι και άλλες παράμετροι που μπορεί να καταστήσουν ελκυστικά για επενδυτές.

Από όλα τα νησιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας, επιλέχθηκαν αρχικά 47 και μετά από νέο φιλτράρισμα, οι ειδικοί κατέληξαν σε δέκα ομάδες που θα  μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους “μεγάλους παίκτες” – επενδυτές.

Βέβαια, για να γίνει πρακτικά εφικτή η αξιοποίηση των νησιών θεωρείται απαραίτητο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού με τα σημερινά δεδομένα για να υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ανέβει έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά 30-35 διαφορετικών αδειών.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments