ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ — 05 Ιουνίου 2013
  • Views109

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία για έκτη ημέρα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό από τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας ότι ένας ακόμη διαδηλωτής είναι νεκρός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Χουριέτ”, ανακοινώθηκε πως ο τούρκους ακτιβιστής Ετέμ Σαρισουλούκ, που χτυπήθηκε στο κεφάλι στη διάρκεια ταραχών στην Άγκυρα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Την Τετάρτη εκπρόσωποι των διαδηλωτών είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

Η ομάδα “Αλληλεγγύη στο Ταξίμ” παρέδωσε λίστα με τα αιτήματα των διαδηλωτών στον Μπουλέντ Αρίτς, ο οποίος έχει ζητήσει συγγνώμη από τους διαδηλωτές για την στάση της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές ζητούν, μεταξύ άλλων, την καθαίρεση των αστυνομικών διευθυντών στις πόλεις όπου υπάρχουν ταραχές,
την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, τον τερματισμό της χρήσης δακρυγόνων και την εγκατάλειψη του σχεδίου ανάπλασης στο πάρκο Γκεζί.

“Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία αποκαλύπτεται με την παρέμβαση στο πάρκο Γκεζί. Αποτελεί περιφρόνηση του τρόπου ζωής και των πεποιθήσεων των τούρκων πολιτών. Και βλέπουμε τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση εναντίον αυτής της νοοτροπίας από γυναίκες, άνδρες, νέους και μεγαλύτερους. Φωνάζουν, ‘υπάρχουμε’, ‘είμαστε εδώ και έχουμε αιτήματα’, δήλωσε μετά την συνάντηση ο Εγιούπ Μουμτζού, εκπρόσωπος της ομάδας.

Την Τετάρτη, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και συμμετείχαν σε νέο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, Άγκυρα.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό 29 χρήστες του Twitter συνελήφθησαν με κατηγορίες ότι υποκίνησαν διαδηλώσεις και διέδωσαν προπαγάνδα.

Εννέα από τους συλληφθέντες κρατούνται στην Σμύρνη.

Η εφημερίδα “Χουριέτ” αναφέρει και ένα ακόμη γεγονός, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments