ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 08 Ιανουαρίου 2012
  • Views145

Σε λίγες ημέρες (στις 16 Ιανουαρίου) επιστρέφει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, και όλοι αναμένουν με αγωνία να μάθουν τι ακριβώς επιτάσσουν οι δανειστές μας προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος της Κυριακής”, οι απαιτήσεις της τρόικας εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση με e-mail, με το οποίο ζητείται, ουσιαστικά, η ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε μισθολογικής πολιτικής ίσχυε, μέχρι τώρα, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της κατάργησης πάσης φύσεως επιδομάτων (όσων έχουν απομείνει).

Σε αυτό το e-mail καταγράφονται, συνολικά, 9 “απαιτήσεις”. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν την περαιτέρω μείωση των δαπανών, την άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας, την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων (ακόμα και αυτών όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι), την λήψη νέων, δραστικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Πάντως, η τρόικα δεν φαίνεται να ζητάει την ψήφιση νέων φόρων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, δίνεται στο μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό, καθώς η τρόικα ζητά μια πλήρη εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, ενώ παράλληλα θέτει και θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας (που φτάνει μόλις τα 566 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ) καθώς και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Για να αποφύγει η Ελλάδα τη μείωση του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να εφαρμοστούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα, όπως το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ή η ενσωμάτωση των δώρων και των επιδομάτων αδείας στους μισθούς.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα αναμένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε στις συζητήσεις με τους διεθνείς ελεγκτές οι ελληνικές αρχές να εμφανιστούν με ενιαία φωνή, χωρίς όμως η λύση να έχει απαραιτήτως εγκριθεί προηγουμένως από τη Βουλή.

Όλα αυτά αναμένεται να δοκιμάσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης, από την στιγμή μάλιστα που τα κόμματα που την στηρίζουν διστάζουν να δώσουν την συγκατάθεσή τους στη λήψη νέων μέτρων. Ήδη, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γεώργιος Καρατζαφέρης φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με την οποία ζητά σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να οριοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, φέρεται να ζήτησε την παρουσία στο συμβούλιο και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επίσης φέρεται να επιθυμεί την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων υπό τον Κάρολο Παπούλια.

 

Πηγή: http://news247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments