• Views180

Το τελικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια
«Πράσινο φως» για την εφαρμογή της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων που έχει ανακοινώσει επισήμως η κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου έσωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εγγραφο της ΕΚΤ, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που είχε αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των ενήμερων οφειλετών, αλλά και για τη επικαιροποίηση του «νόμου Κατσέλη» για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, με τους πιστωτικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Επειτα από τη θετική αυτή εξέλιξη η κυβέρνηση είναι σε θέση να προωθήσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου. Μετά τη δημοσίευση των μέτρων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.  H EKT επισημαίνει ότι η ορθή και ταχεία εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εν λόγω ισορροπίας, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση έλεγχο σχετικά με τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και προτείνει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διευκόλυνσης και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.
Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χαράτσι
Νέα εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με τον νέο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα που θα οδηγήσει σε μείωση των υφιστάμενων συντελεστών φορολογίας των ακινήτων και σε ανακούφιση των ιδιοκτητών που σηκώνουν αυτή τη στιγμή μεγάλο φορολογικό βάρος. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, χωρίς να θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του βάρους που αναλογεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα, στους ιδιοκτήτες κατοικιών. Η κατεύθυνση της διακομματικής στη τελευταία της συνεδρίαση ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ωστόσο έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια, που έχουν θορυβήσει βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πρόσφατα και δυο συσκέψεις η μία υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά και η άλλη όταν ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Κίνα. Αντικείμενο και των δυο συσκέψεων ήταν η επεξεργασία σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα με παράλληλη μείωση των συντελεστών.
Νέα πρόκληση από Ηλιόπουλο
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Αργαλαστής Βόλου σε βάρος του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, προκάλεσαν την οργή του τελευταίου ο οποίος απάντησε στον κόσμο «χαιρετώντας», με σηκωμένο το μεσαίο του δάκτυλο. Ο Ηλιόπουλος σύμφωνα με το e-volos.gr, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο δημαρχείο της περιοχής αλλά όπως φάνηκε ήταν και ανεπιθύμητος για τους κατοίκους οι οποίοι συγκεντρώθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν.

Μηνύματα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ στην ΚΠΕ
Την πορεία του το επόμενο διάστημα αναζητά το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο να δίνει χθες το στίγμα του κόμματός του, οριοθετώντας τις σχέσεις του με την κυβέρνηση μέσα από μία επίθεση στη ΝΔ που συχνά πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική και δική της, όπως είπε, και στη ΔΗΜΑΡ που κατά τον ίδιο θέλει να μετέχει στην νομή της εξουσίας αλλά αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις. Χαρακτήρισε πάντως «εθνική αποτυχία» που θα επηρεάσει και το ΠΑΣΟΚ, τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης. Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, 48 ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίζεται πλειοψηφία». Αίσθηση πάντως προκάλεσαν τα μηνύματα που θέλησε να περάσει στο εσωτερικό του, και κυρίως οι βολές κατά των πρώην κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που αφού αναδείχθηκαν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, το εγκαταλείπουν ιδρύοντας δικά τους κόμματα και επιχειρώντας έτσι να παίξουν ρόλο παράγοντα στην χώρα… Τους χαρακτήρισε «απελεύθερα στελέχη» και ζήτησε «σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο», παρομοιάζοντας δε τις κινήσεις τους με εκείνες μοναχών στο Βυζάντιο που έφτιαχναν ένα μικρό μοναστήρι για να πάνε να βιώσουν την προσωπική τους ταπείνωση… Όσο για το… κακό παρελθόν του κόμματος, ήταν σαφής: «Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου», είπε, φωτογραφίζοντας κατά πολλούς και τον απόντα από την συνεδρίαση Γιώργο Παπανδρέου. Προανήγγειλε νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των οικονομικών των κομμάτων, που θα στηρίζεται στις δαπάνες και όχι στα έσοδα, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για σπατάλες στο παρελθόν και κάλεσε τα άλλα κόμματα να προβούν σε ανάλογο έλεγχο των οικονομικών τους με αυτόν του ΠΑΣΟΚ πριν πιάσουν στο στόμα τους το τελευταίο.
«Στόχος μας η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας»
Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου, κάνοντας λόγο για μια καινούργια προσπάθεια «χωρίς κεκτημένα και προαπαιτούμενα». Ο κ. Τσίπρας επικαλείται σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» το παράδειγμα του ΣΥΝ, καθώς θα «επικυρώσει τη βούληση να ενταχθεί δίχως προαπαιτούμενα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, προσθέτοντας με νόημα πως όταν ξεκινάς μια καινούργια προσπάθεια «δεν υπάρχουν κεκτημένα και συνήθειες».
Προβάδισμα 2,4% στην πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ
Προβάδισμα 2,4% στην πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, η Χρυσή Αυγή 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8%, η ΔΗΜΑΡ 3,8%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, η Νέα Ελλάδα  1,1%, άλλο κόμμα 3,8%, άκυρο-λευκό 4,7%, 15,2% αδιευκρίνιστη ψήφος. Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες με 53%. Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον της οικογένειάς του μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 25,7% που συγκεντρώνει η επιλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση θεωρείται από το 46,6% ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%.
Διαμαντοπούλου : Έχω ανάγκη την ταπείνωση
Η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία αποχώρησε απο το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι η σημερινή μορφή του κόμματος δεν την εκφράζει πλέον, ενώ παράλληλα μίλησε και για «έλλειψη ταυτότητας» που το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα επανακτήσει και τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης νέου κόμματος. Μιλώντας στην εκπομπή «Αλλη όψη» της ΝΕΤ, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως από το καλοκαίρι δεν έχει συμμετάσχει σε καμία διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε πως το κόμμα «αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη αδυναμία επανεκκίνησης με τις συγκεκριμένες συνθήκες». Σε ερώτηση που της έγινε για το εάν η ίδια είναι πλέον ΠΑΣΟΚ, η πρώην υπουργός απάντησε πως ανήκει στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης ο οποίος για 40 χρόνια εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, μέχρι πρότινος, όχι όμως πλέον, όπως υποστηρίζει. Τέλος, υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη για την ίδρυση ενός νέου κόμματος με καθαρές θέσεις για έξοδο από την κρίση, για την οικονομία που θα δίνει διεξόδους στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και με συγκεκριμένες θέσεις για την αξιοκρατία στο δημόσιο . Σάλος προκλήθηκε και από την δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου ότι έχει ανάγκη από ταπείνωση.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments