ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 17 Νοεμβρίου 2012
  • Views143

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=IU6oea_HtSQ[/tube]

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εντολή για να σταματήσει αμέσως κάθε διαδικασία διακοπών ρεύματος σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Με αφορμή τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι από τον Ιούνιο ο Α. Τσίπρας, «προειδοποιούσε τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κυβέρνηση ότι με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ανέχειας και αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες του, έπρεπε να υπάρξει άμεσα μέριμνα, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι μπροστά στον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολεμικής περιόδου για τον ελληνικό λαό, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δείχνουν το βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής τους, που εγκληματεί σε βάρος των φτωχών για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των πλουσίων.

Καλεί επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που δεν θα επιτρέψει να μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα.
Δεν απαιτείται κατάθεση αίτησης, ούτε κάποια άλλη εκ των προτέρων ενέργεια των ασφαλισμένων για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ, καθώς με τις νέες διατάξεις περί συνταξιοδότησης, που προβλέπει ο ν. 4093/2012, το στοιχείο της κατοχύρωσης ελέγχεται από τις υπηρεσίες συντάξεων κατά τον χρόνο που εξετάζεται το αίτημα συνταξιοδότησης.

Επίσης, δεν απαιτείται να γίνει εντός του 2012 η κατάθεση αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων προκειμένου να κατοχυρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους αυτού ή προγενέστερου έτους.

Για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η προβλεπόμενη σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση ή και ταυτόχρονα με αυτήν.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ για το σύνολο των διατάξεων του νέου νόμου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, με την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Νέο σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού στον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με στόχο τη μείωση του σημερινού τιμολογίου ή ακόμα και τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου επεξεργάζεται ο Οργανισμός, ο οποίος δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τον πρόεδρό του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο- να προχωρήσει και στη δημιουργία αυτόνομης υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού.

Λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένονται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο το οποίο συζητά ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του.

Ο Πρωθυπουργός θέλει μαζί με την εκταμίευση της δόσης να αλλάξει και τα πρόσωπα στην κυβέρνηση δίνοντας με αυτό τον τρόπο το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα που στόχο, όπως έχει πει ο ίδιος, θα έχει την αλλαγή σελίδας. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα. Η εκτίμηση είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο» λένε συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά.

Η ημερομηνία της εκταμίευσης της δόσης θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν κάνει όλοι τις εισηγήσεις τους για τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ανακατέψει αρκετά την «κυβερνητική τράπουλα» και σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται μόνο όσοι βρίσκονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης

Ο Αντώνης Σαμαράς στις πρώτες συζητήσεις που έχει κάνει με συνεργάτες του για το επίμαχο θέμα έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι πάρουν χαρτοφυλάκια θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Ήδη στην ατζέντα του Πρωθυπουργού έχουν καταγραφεί οι «απρόθυμοι» υπουργοί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως επίσης και η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα.

«Αυτό που προέχει είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως έθνος» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σημειώνοντας ότι: «Η μεγάλη πολιτική διαμάχη που υπάρχει είναι οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες θέλουν να καταργηθεί η έννοια του ελληνικού έθνους-κράτους, να καταργηθεί η χώρα μας και να μπούμε σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, όπου πρωθυπουργός θα είναι η κυρία Μέρκελ και υπουργός οικονομικών ο κύριος Σόιμπλε».

Το τελικό σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, παραδίδεται εντός της εβδομάδας στους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη με αφορολόγητο όριο έως 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και η δεύτερη επιβολή του φόρου από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο. Ο ανώτατος συντελεστής θα φθάνει το 2%. Επίσης χθες οριστικοποιήθηκε ότι «παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καταρτίστηκαν εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments