ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Ιουνίου 2013
  • Views160

Απτόητα τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών παρά τις χιλιάδες συλλήψεις παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας και τα πέριξ και τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Συνεχίζουν, σύμφωνα με την Καθημερινή, να προμηθεύουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους μετανάστες έναντι αδράς αμοιβής, με στόχο το ταξίδι της φυγής προς Ιταλία.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, από την αρχή του έτους έως τη 15η Ιουνίου συνελήφθησαν συνολικά 300 παράνομοι, ενώ το 2012 είχαν συλληφθεί 2.013 και το 2011, 1.364 μετανάστες.

Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία, το Πακιστάν, την Αιγύπτο, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Στο σύνολό τους σχεδόν είναι όλοι νεαρής ηλικίας.

Το τελευταίο διάστημα, τα κυκλώματα διακίνησης επέκτειναν τη δράση τους πέρα από το λιμάνι και στα πολιτικά αεροδρόμια του Αράξου στην Αχαΐα και του Ακτίου την Πρέβεζα.

Ο εντοπισμός τους πλέον εξελίσσεται σε ρουτίνα και αυτό γιατί κυρίως οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο έχουν ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση. Μάλιστα, στην πρώτη φάση της είχαν και τη βοήθεια ειδικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή ενδεχομένως να είναι και η αιτία που το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί και ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι “καραδοκούν” στους δρόμους που συνδέουν τα οδικά δίκτυα με το λιμάνι, προκειμένου να μπουν κρυφά σε κάποιο φορτηγό.

Σημειώνεται ότι μετά τις δύο επιχειρήσεις “Ξένιος Ζευς” που έγιναν στην Πάτρα τους τελευταίους μήνες, απομακρύνθηκαν από την πόλη περισσότεροι από 550 μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης Κορίνθου.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, τα προηγούμενα χρόνια όσοι μετανάστες συλλαμβάνονταν γιατί δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα κρατούνταν για δύο ημέρες και στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθεροι.

Με δεδομένα, λοιπόν, τα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης, τα κυκλώματα διακίνησης στράφηκαν στη μέθοδο της χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ επιλέγουν να αναθέτουν σε αλλοδαπούς τη διακίνηση ομοεθνών τους, αφού πάντα βρίσκουν πρόθυμους να αναλάβουν αυτήν την αποστολή.

Έτσι εξηγούνται και οι πολλές συλλήψεις τους: ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την αρχή του 2013 έως την 15η Ιουνίου συνελήφθησαν 70 διακινητές, το 2012 συνελήφθησαν 338, ενώ το 2011 έγιναν 221 συλλήψεις.

Το όνειρο της φυγής

Τα κυκλώματα πείθουν τους αλλοδαπούς διακινητές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σε περίπτωση που συλληφθούν, θα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους διακινούμενους, αρκεί να πουν ότι είναι και οι ίδιοι λαθρομετανάστες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών στην Πάτρα, εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη εκατοντάδες από αυτούς, πολλοί από τους οποίους κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στόχος τους, να φύγουν προς κάποια χώρα της Ευρώπης, αλλά μέχρι να τα “καταφέρουν” ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, βρίσκοντας καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Μαρία Ανδρικοπούλου – Ρούβαλη, ο δήμος μαζί με οργανώσεις, φορείς και επαγγελματίες προσπαθούν να σταθούν ανθρωπιστικά στο πλευρό τους.

Τρεις φορές την εβδομάδα διανέμεται φαγητό στους μετανάστες, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου, το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, στην Πάτρα δραστηριοποιούνται και εθελοντικές οργανώσεις πολιτών, όπως για παράδειγμα η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων μεταναστών και μεταναστριών που βρίσκονται στο πλευρό των αλλοδαπών, προσφέροντας βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και καταγγέλλοντας απρόκλητες πράξεις βίας εναντίον μεταναστών.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments