ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 02 Ιανουαρίου 2013
  • Views425

Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» ανεβάζει την παράσταση «ΤΟ ΠΑΡΚΟ» – Ένας Αυτοσχεδιασμός για τις Τέσσερις Εποχές – ένα σκηνικό αφήγημα χωρίς λόγια με θέμα το ανεκπλήρωτο του έρωτα, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, το θέατρο και την πραγματικότητα. Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Θωμά Βελισσάρη, ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Νίκου Σακαλίδη. Το Σάββατο 5/1 στις 21.00 και την Κυριακή 6/1 στις 20.00, στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Τιμές εισιτηρίων : 10 €-5 € (μαθ./φοιτ./ανέργων)

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Ένα πάρκο, τέσσερις εποχές, ένα παγκάκι και ένας μοναχικός περιπλανώμενος, που είναι ικανός να ζωντανέψει στη σκηνή όλη τη φαντασία του κόσμου. Με μοναδικά του εργαλεία το σώμα, την εκφραστικότητα, το χιούμορ, το παιχνίδι, τη μουσική και την ευρηματικότητα, το πάρκο μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει τα εσωτερικά τοπία του ήρωα και οδηγεί το θεατή όλο και πιο μακριά απ’ την πραγματικότητα, όλο και πιο κοντά στην αλήθεια. Το πάρκο/η σκηνή, είναι αλήθεια ένας δημόσιος χώρος ελευθερίας και συνεύρεσης, όπου τα όνειρα παίρνουν το δρόμο τους και το ανέφικτο μπορεί να συμβεί; Είναι ακόμα καλοκαίρι όταν ένας μοναχικός περιπλανώμενος αλήτης -γνήσιος απόγονος του Σαρλό – περνάει τις μέρες του σ’ ένα πάρκο με συντροφιά τη μοναξιά και την ατελείωτη φαντασία του. Παίζει ασταμάτητα με ότι βρει μπροστά του αλλά όχι μόνο! Το μαγικό του πουκάμισο κρύβει μέσα στις τσέπες του αόρατες εκπλήξεις, που εμφανίζονται ξαφνικά όταν τα χέρια του, τους δίνουν σχήμα!
Οι μήνες περνούν, η μοναξιά του έχει γίνει αβάσταχτη και ο χρόνος έχει σταματήσει, όταν εμφανίζεται στο πάρκο ένα λυπημένο και γοητευτικό κορίτσι. Ο αλήτης ερωτεύεται σφόδρα και αυτή γίνεται ο σκοπός της ύπαρξής του… αλλά ξαφνικά τη χάνει από τα μάτια του… Ο χρόνος… Ήρθε το φθινόπωρο!

Τι έγραψαν για την παράσταση:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – Γρηγόρης Ιωαννίδης
…Η Ακτίς Αελίου παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια σεμνή κι εύφορη παράσταση, κοντά στη ρίζα του θεάτρου, στην τέχνη του αρλεκίνου και του σκηνικού περιπάτου του κάτω από το φεγγάρι… Ένας κλοσάρ σε κάποιο πάρκο συναντά και κατ’ εξακολούθησιν χάνει την αγαπημένη του, σε μια διαρκή μάχη με τον πανδαμάτορα χρόνο, τις εποχές και την ανθρώπινη φύση. Όπως σε κάθε ανάλογη προσπάθεια ο λόγος αντικαθίσταται από τους υπαινιγμούς, την παντομίμα και το σημαίνον σώμα, και όλα αιωρούνται στον χώρο της ποίησης. Αυτός ο αναγεννησιακός αρλεκίνος -που στην πιο κοντινή μας αντίληψη αποκτά την όψη και τους τρόπους του κινηματογραφικού Σαρλό- φέρει στην κίνηση και τη μάσκα τον αιώνιο κλαυσίγελο και την αιώνια τρελοσοφία: σύννεφα που βρέχουν μόνο πάνω από την ομπρέλα, τσέπες που χωρούν τα πάντα και μπαλόνια που ανυψώνουν τους ερωτευμένους… Χρειάζεται κάτι από τη συγκατάβαση του πρώτου, του παιδικού βλέμματος στη θεατρική μαγεία για να δεχθούμε μια τόσο αθώα σύμβαση, μια τόσο αγαθή προαίρεση… Σημασία, όμως, δεν έχει τόσο το σενάριο όσο το παραγέμισμά του από τον ηθοποιό. Ο Θωμάς Βελισσάρης έχει εκφραστική δύναμη, αυτοσχεδιαστική ευελιξία και σωματική κυριολεξία…Μια ώρα συγκίνησης και νοσταλγίας, χωρίς εξεζητημένα εφέ, με δεξιότητα και -το κυριότερο- με συνειδητή αθωότητα είναι η ιδανική ίσως υπενθύμιση μιας μακράς και ηρωικής καλλιτεχνικής προσπάθειας…
ΕΞΩΣΤΗΣ – Γιάννης Γκροσδάνης
Μια παράσταση χωρίς λόγια αλλά με βασικό στοιχείο την ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Ακτίς Αελίου. Ο Σαρλό και ο Μαρσέλ Μαρσό συναντιούνται στο σανίδι μέσα από έναν εκκεντρικό αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρακτήρα που υποδύεται ο Θωμάς Βελισσάρης. Μετά την πετυχημένη συμμετοχή της παράστασης στο 2ο Low Budget Festival, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και την υποψηφιότητα του στα βραβεία Κάρολος Κουν (για την ερμηνεία του στο “Αχταρμίξ 4”) ο Θωμάς Βελισσάρης παρακολουθεί τη θέα του Πάρκου από τον Εξώστη και περιγράφει στον Γιάννη Γκροσδάνη όσα βλέπει.

Ταυτότητα της παράστασης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης
Σενάριο: Θωμάς Βελισσάρης
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μένη Τριανταφυλλίδου
Επιμέλεια Μουσικής: Θωμάς Βελισσάρης
Φωτισμοί-Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης
Οργάνωση Παραγωγής: Θεανώ Αμοιρίδου, Δέσποινα Καλπενίδου
Αυτοσχεδιάζει ο Θωμάς Βελισσάρης

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments