ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 20 Δεκεμβρίου 2012
  • Views118

Χτες το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και αναστέλλει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία είχε απαγορεύσει στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων (μια απόφαση που περιμέναμε να εκδοθεί την Παρασκευή, αλλά εξεδόθη την Τετάρτη).

Ωστόσο, στα ψιλά γράμματα φαίνεται ότι έχει περάσει η απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζει με διακοπή της ηλεκτροδότησης των πολιτών που δεν έχουν λεφτά για να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων! Μάλιστα, ο Άρειος Πάγος παραπέμπει την όποια αντιδικία στις εφορίες!

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι «Από τα έγγραφα που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι και τη διαδικασία γενικά πιθανολογήθηκε ότι από την εκτέλεση της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης 1101/2012 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήματος εκούσιας δικαιοδοσίας) και ιδίως κατά το μέρος που η εναγόμενη ΔΕΗ ΑΕ υποχρεώνεται να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, αφαιρούμενου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011 και να μην ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος που αυτή εκδίδει το τέλος της ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011, την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το επιβαλλόμενο ποσό, θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με την άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013. επομένως, πρέπει οι αιτήσεις να γίνουν δεκτές και να καταδικαστούν οι αιτούντες στη δικαστική δαπάνη των παραστάντων αντιδίκων τους (αρθρ. 178 παρ. 3γ’ του Κώδικα Δικηγόρων), μειωμένη όμως μετά το άρθρο 22 παρ. 1 του ν. 3693/1967 (βλ. και αρθρ. 28 παρ. 5 ν. 2579/1998)».

Έτσι το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου αναστέλλει «την εκτέλεση και την ισχύ της υπ’ αριθμ. 1101/2012 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήματος εκούσιας δικαιοδοσίας), πλην της πρώτης διάταξης του διατακτικού της με την αντίστοιχη διάταξη περί απειλής χρηματικής ποινής για κάθε παραβίαση αυτής ανά καταναλωτή και κατά ημέρα παραβίασής της, με την οποία «υποχρεώνει την εναγόμενη να μην διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλουν το τέλος ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 ν. 4021/2011», μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των από 12-12-2012 και 13-12-2012 αιτήσεων αναιρέσως, που ασκήθηκαν από τους αιτούντες κατ’ αυτή, και μάλιστα υπό τον όρο συζήτησης των αναιρέσεων αυτών στη δικάσιμο που ορίστηκε (22-3-2015). Και καταδικάζει τους αιτούντες να καταβάλουν ο καθένας στους παραστάντες αντιδίκους τους καθ’ ων τη δικαστική δαπάνη, την οποία ορίζει σε τριακόσια (300) Ευρώ».

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους.

Γ. Στουρνάρας: Θα σεβαστώ την απόφαση 

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία», κατέληξε.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments