ΥΓΕΙΑ — 23 Ιουλίου 2013
  • Views167

Για την προστασία των ματιών θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 15 και θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί  για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων ή ακόμα να μεταφέρουν και μικρόβια, επισημαίνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και προσθέτει πως:
«Φυσικά ακόμα ένα απαραίτητο όπλο προστασίας για τα μάτια τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών είναι τα σωστά γυαλιά ηλίου. Εκείνα δηλαδή που οι φακοί τους απορροφούν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία.»
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, τονίζει, καθώς  και η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στον ήλιο είναι επιβλαβής.
Συνήθως προδιαθέτει:
•    Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
•    Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
•    Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
•    Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
•     Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
•    Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην τρίτη ηλικία
«Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι πολλά άτομα χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι είναι απόλυτα ασφαλής.
Είναι πολύ σημαντικό» σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος, « να επισημάνουμε μερικές επιφυλάξεις οι οποίες απευθύνονται ειδικά σε άτομα που είναι χρήστες φακών επαφής συγκεκριμένα στη θάλασσα.
Η χρήση φακών επαφής στην θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη.  Μπορούν να φορεθούν στην θάλασσα με ασφάλεια.  Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα σ’ αυτή.  Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει αυτό το άτομο είναι πολύ αυξημένη μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει την δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία.
Το νερό της θάλασσας γενικά δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.
Μετά από την χρήση τους σε θαλασσινό νερό, και επειδή το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερο αλάτι  από την επιφάνεια των δακρύων, αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζει πιο σφιχτά τον κερατοειδή.  Αυτό φέρει ένα μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από την θάλασσα μπορεί αυτό να προκαλέσει κάποιο επιθηλιακό έλλειμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή «γρατζουνιά» στον κερατοειδή.  Άρα βγαίνοντας από την θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων» αναφέρει ο καθηγητής καταλήγοντας πως  «έχει γίνει σαφές στην πρόσφατη βιβλιογραφία ότι η διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού με laser είναι πιο ασφαλής από την χρήση φακών επαφής. Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας την πιθανότητα χρήσης φακών επαφής ή και επέμβασης με laser.»
Πότε μας κάνουν καλό οι συνθήκες του καλοκαιριού;
«Συνήθως άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή τους μήνες του καλοκαιριού και ειδικά εάν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα  τους» επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος « ειδικά αν η δίαιτά τους είναι λιτή σε  φαγητά και μπαχαρικά. Μερικοί παράγοντες που βοηθούν είναι η μείωση του στρες, η συχνή κολύμβηση στο υγιεινό και το υπερωσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας, η διαφορά θερμοκρασίας και ίσως και η αλλαγή της δίαιτας το καλοκαίρι».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments