ΧΡΥΣΟΣ — 03 Απριλίου 2013
  • Views209

Aπό το βίντεο της συνέντευξης τύπου που έδωσε στις 28/3/2013 το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ μαζί με άλλους φορείς, απομονώσαμε το τμήμα της ομιλίας του προέδρου των εργαζομένων κ. Σμυρνιώτη που αφορά τις Σκουριές. Το πλήρες κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο “ΣΚΟΥΡΙΕΣ αλήθειες και ψέματα” μπορείτε να το διαβάσετε στη συνέχεια αυτής της ανάρτησης ή στο blog του Συνδικάτου εδώ.

“Παπαγαλάκι” χαρακτήρισε ο κ. Σμυρνιώτης τον Γενικό Διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου που διαδίδει παντού ότι η επένδυση έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το ΙΓΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το ΙΓΜΕ να γνωματεύσει για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, όπως είχε γίνει με την παλαιότερη μελέτη της TVX. Η αλήθεια είναι ότι μόνον οι υδρογεωλογικές μελέτες έχουν γίνει από ερευνητή του ΙΓΜΕ και αυτές δείχνουν σημαντικές επιπτώσεις στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής των Σκουριών με τον υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων νερών κατά εκατοντάδες μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι το ΙΓΜΕ λέει ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για μια σειρά από λόγους που αναφέρονται στο κείμενο.

Εμείς θα μείνουμε και θα επιμείνουμε στο θέμα ττης μεταλλουργικής μεθόδου της “ακαριαίας τήξης” (flash smelting) που είναι κομβικής σημασίας για το σύνολο του Επενδυτικού Σχεδίου και στην οποία έγινε ειδική αναφορά στη συνέντευξη τύπου. Για να τελειώνουμε επιτέλους με τα ψέματα.

Βασιζόμενοι στη μελέτη του μεταλλειολόγου κ. Γεώργιου Ψυχογιόπουλου που  κατέθηκε το Γενάρη του 2013 στο ΥΠΕΚΑ, την εταιρεία και το ΙΓΜΕ, και η οποία ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ οτι η μέθοδος flash smelting ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΟΠΩΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ, αλλά και στα νεότερα έγγραφα της ίδιας της εταιρείας που αφαιρούν τη μεταλλουργία από την παραγωγική διαδικασία, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ καταλήγουν στο μόνο λογικό συμπέρασμα: Ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ περιέλαβε το εργοστάσιο μεταλλουργίας flash smelting στη ΜΠΕ ώστε να καταφέρει να πάρει έγκριση αποφεύγοντας το “σκόπελο”  της κυάνωσης, γνωρίζοντας ότι η μέθοδος δεν πρόκειται  να λειτουργήσει. Έτσι για τα επόμενα 8 (τουλάχιστον) χρόνια  η Εταιρεία θα εξάγει νόμιμα χρυσοφόρο συμπύκνωμα, χωρίς εγχώρια επεξεργασία, με τεράστιο κέρδος για την ίδια αλλά κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα διερευνήσει επιτέλους τις καταγγελίες ή θα παραμείνει οχυρωμένο πίσω από μια Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που βασίστηκε σε ΨΕΥΔΗ στοιχεία;

Εδώ η μελέτη “Παρατηρήσεις επί της Σχεδιαζόμενης Εφαρμογής της Μεθόδου Ακαριαίας Τήξης στην Επεξεργασία του Συμπυκνώματος Σιδηροπυριτών Ολυμπιάδας – Πρόταση Απομάκρυνσης του Αρσενικού από το Συμπύκνωμα πριν από την Επεξεργασία του με τη Μέθοδο Ακαριαίας Τήξης” – Ψυχογυιόπουλος Γ., 2013.

Εδώ η “Τεχνική Έκθεση Έργου Ολυμπιάδας” – Εuropean Goldfields, 14 Ioυλίου 2011 (μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος) που αφαιρεί τη μεταλλουργία από το επενδυτικό σχέδιο!

Εδώ η “Παρουσίαση Έργου Ολυμπιάδας σε αναλυτές και επενδυτές” – Eldorado Gold, Σεπτέμβριος 2013, που εμφανίζει σαν τελικό προϊόν ένα “συμπύκνωμα χρυσού” και όχι καθαρό χρυσό, όπως προβλέπει η εγκεκριμένη ΜΠΕ.

Εδώ αναλυτική (αλλά σίγουρα όχι εξαντλητική) βιβλιογραφία που υποδεικνύει ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης ΔΕΝ είναι κατάλληλη για μεταλλουργικό  μίγμα με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αρσενικό και θείο.

Και εδώ το έγγραφο της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών- Τμήμα Α’ του ΥΠΕΚΑ που από το Δεκέμβριο του 2010 είχε επισημάνει οτι η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου σε βιομηχανική κλίμακα με το συγκεκριμένο μίγμα συμπυκνωμάτων δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας για το αντίθετο. Το έγγραφο αυτό, της πλέον αρμόδιας υπηρεσίας, αγνοήθηκε πλήρως από την “Ομάδα Συντονισμού” που αξιολόγησε και ενέκρινε τη ΜΠΕ της εταιρείας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments