ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 20 Ιανουαρίου 2013
  • Views160

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η προσπάθεια της Άγκυρας να αναμειχθεί στην ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας από τη Βουλή σχετικά με το διορισμό των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα «παρέβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τροπολογία που αποσκοπεί στην ενεργοποίηση του σχετικού νόμου, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2007, αλλά δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ύστερα από αντιδράσεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, πέρασε δίχως να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της μειονότητας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης περιλαμβάνουν τη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό την προστασία του το δικαίωμα των ατόμων να κάνουν χρήση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της λατρείας και της εκπαίδευσης.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του» προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments