ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ — 24 Ιουνίου 2013
  • Views172

ΤΟΥΡΚΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ “ΠΟΓΚΡΟΜ” ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Χρησιμοποιώντας κανόνια νερού και δακρυγόνα η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη διέλυσε το Σάββατο το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών που επέστρεψε στην πλατεία Ταξίμ, αιφνιδιάζοντας αρχικά τις αρχές.

Μετά από αρκετές ώρες συγκρούσεων, η τουρκική αστυνομία επανέκτησε τον έλεγχο στην πλατεία Ταξίμ, περίπου στις 2:00 το πρωί τοπική ώρα (2300 GMT του Σαββάτου), κάνοντας έφοδο με τα υδροφόρα οχήματά της.

Μάλιστα, οι περισσότερες ομάδες των διαδηλωτών διασκορπίστηκαν μετά τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας, καθώς δέχτηκαν μεγάλο «φορτίο» χημικών και νερού, ενώ διαλύθηκαν και τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν τοποθετήσει στην Ταξίμ και στη κεντρική λεωφόρο Ιστιγκλάλ.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες από το Twitter, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επιχείρηση «εκκαθάρισης» της πλατείας.Σύμφωνα με την «Ηurriyet», οι αστυνομικοί προχώρησαν χθες σε 31 συλλήψεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ανεβάζοντας στους 55 τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων των τριών τελευταίων εβδομάδων.Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να εναποθέσουν γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, έπειτα από τα βίαια επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Πολλοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με παθητικό τρόπο, ενώ άλλοι φώναξαν συνθήματα, όπως «αυτή δεν είναι παρά η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται», ζητώντας παραίτηση του Πρωθυπουργού.Η νέα, ογκώδης διαδήλωση ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν στην τουρκική πόλη Σαμψούντα κατά τις οποίες παραλλήλισε τα επεισόδια στην Τουρκία με αυτά στη Βραζιλία και είπε ότι  εξυπηρετούν τους εχθρούς της Τουρκίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν απίστευτες ομοιότητες στις διαδηλώσεις και στις δύο χώρες. «Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και στη Βραζιλία. Τα σύμβολα, το Twitter, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όλα είναι πανομοιότυπα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να καταφέρουν αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν στην Τουρκία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του κόμματός του.

Απευθυνόμενος στους νεαρούς διαδηλωτές, ο Ερντογάν είπε ότι παραπλανήθηκαν από τα λόμπι συμφερόντων και χρησιμοποιήθηκαν ως «στρατιώτες», ενώ κατήγγειλε ότι στόχος των κινητοποιήσεων είναι να υπονομευτεί η διαδικασία για τη λύση του κουρδικού προβλήματος, την οποία ο ίδιος προώθησε με επιμονή.

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments