ΚΟΣΜΟΣ — 08 Ιουνίου 2013
  • Views121

Μία ημέρα μετά την άφιξη στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται πλέον και το PKK. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος για τις κινητοποιήσεις.

Ταραχές συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε και ένα ανήλικο παιδί.

Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ. Την Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις τρεις το απόγευμα. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο μετατροπής του πάρκου Γκεζί σε Mall, γρήγορα μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και στην πολιτική του AKP.

Έκτακτη σύσκεψη και σενάριο εκλογών

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση έχουν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενισχύοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.

Όπως αναφέρει στην αγγλόφωνη έκδοση της η εφημερίδα Χουριέτ, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα στο γραφείο του Ερντογάν στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ερντογάν θα αποχωρήσει νωρίτερα από την συνεδρίαση του κόμματος για να συναντηθεί με τον Τσιτσέκ.

Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments