ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ — 14 Οκτωβρίου 2012
  • Views140

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=537j-Rv7_vI[/tube]

O Αυστριακός αθλητής των extreme sports, Felix Baumgartner, προέβη σήμερα σε ένα αδιανόητο για τον ανθρώπινο νου, εγχείρημα: Πήδηξε από ύψος 39.034 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και με ταχύτητα που ξεπέρασε τα 1.110 χλμ./ώρα προσγειώθηκε στο Μεξικό.

Λόγω των άσχημων συνθηκών (ισχυροί άνεμοι) η ημερομηνία διεξαγωγής του εν λόγω εγχειρήματος μετατέθηκε αρκετές φορές. Τελικά όμως η ομάδα του «Ατρόμητου Φέλιξ» κατάφερε σήμερα και πανηγύρισε την επιτυχημένη προσπάθεια.

Μετά από δυόμισι ώρες, το μπαλόνι με τον θαλαμίσκο που ανέβασε τον στην στρατόσφαιρα, σταμάτησε την ανοδική του πορεία και αιωρείτο στα 39.000 μέτρα.

Για μισή ώρα ο Φέλιξ, σε επικοινωνία με το επιτελείο του στη Γη, ήλεγχε λεπτομερώς την check-list. Στη συνέχεια η πόρτα του θαλαμίσκου άνοιξε, ο «αστροναύτης» έμεινε για πέντε λεπτά στο σκαλοπάτι και στη συνέχεια πήδηξε στο κενό με ένα άλμα που έκοψε την ανάσα! Στο ξεκίνημα της πτώσης του, ο Αυστριακός, φορώντας μια στολή ικανή να τον προφυλάξει ως προς την πίεση και το ψύχος, είχε ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου.

Όταν άνοιξε το αλεξίπτωτο στα 1500 μέτρα , όλοι στη Γη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πήραν βαθιά ανάσα. Λίγο πριν, ο Φέλιξ στριφογύριζε τρελά στο κενό χωρίς να επικοινωνεί και όλοι φοβήθηκαν για το χειρότερο.

Μετά από περίπου 10 λεπτά, ο 43χρονος Αυστριακός πάτησε στη Γη, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου κάνοντας ελεύθερη πτώση κυριολεκτικά «από την άκρη του Διαστήματος».

O 43χρονος κατέρριψε  το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους που κατέχει από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα. Ο Κίτινγκερ κατέχει και το ρεκόρ ταχύτερης ελεύθερης πτώσης με ταχύτητα Μach 0,9, ήτοι με 988 χιλιόμετρα την ώρα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments