MEDIA ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 28 Μαΐου 2013
  • Views150

Σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση για τα ΜΜΕ, τόνισε ότι φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει «ένα τέλος σε αυτό το σάπιο σύστημα, να βάλει ένα τέλος στη διαπλοκή».

Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε, θα είναι η αδειοδότηση για την απόκτηση άδειας λειτουργίας των ΜΜΕ από μηδενική βάση, ενώ, όπως σημείωσε, θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, και όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αναλύοντας την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως διαμορφώθηκε από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, ο κ. Τσίπρας επiσήμανε ότι οι δυνάμεις που στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική στηρίχθηκαν σε ΜΜΕ.

Το μιντιακό σύστημα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πλειοψηφία των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας και πλέον η απαξιωμένη και χειραγωγημένη ΕΡΤ, που κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί σε μια σύγχρονη ΥΕΝΕΔ.

Σε ειδική αναφορά για την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι για χρόνια απαξιώθηκε συνειδητά και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Αποφάσεις λογοκρισίας, απαξίωσης του ενημερωτικού προγράμματος, που λειτουργεί πλέον χωρίς προσχήματα ως μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης και διαρκείς συγκρούσεις με το δημοσιογραφικό δυναμικό, χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παρουσιάζοντας τη θέση του κόμματός του για την ΕΡΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το άθλιο σχέδιο της τρικομματικής για την ΕΡΤ θα μείνει στα χαρτιά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, πρόσθεσε, δε θα γίνει όχημα προπαγάνδας, πολιτιστικής παρακμής και μηχανισμός πελατειακών εξυπηρετήσεων, και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την αναγέννησή της.

«Τα media παράγουν προπαγάνδα, όχι ενημέρωση»

Αναφερόμενος στην εικόνα των άλλων ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στον καιρό του μνημονίου τα μίντια, ως επί τω πλείστον, δεν παράγουν ενημέρωση, παράγουν προπαγάνδα. Και παρατήρησε ότι, όπως σε όλους τους κανόνες, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που τους επιβεβαιώνουν. Αλλά, πρόσθεσε, στα περισσότερα μίντια το «προϊόν» είναι ομοιόμορφο, έχουμε υπερπροσφορά εμπορεύματος, το ίδιο προϊόν σε διαφορετική συσκευασία.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτά που εμείς ονομάζουμε συστημικά ΜΜΕ: Εκείνοι που είτε έχουν συμφέρον στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, είτε τρέμουν την ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα θέσει εν αμφιβόλω την προνομιακή τους μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Με δυο λόγια πρόκειται για την οικονομική ολιγαρχία, που όχι μόνο δε μάτωσε από την κρίση, αλλά έχοντας βγάλει τα κέρδη των προηγούμενων ετών στο εξωτερικό, μας κουνάει σήμερα το δάκτυλο».

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι δέχεται αλλεπάλληλες αλλαγές πολλές φορές σε άσχετα νομοθετήματα. Οι διατάξεις για την οικονομική διαφάνεια των ΜΜΕ, διευκρίνισε, είναι διάσπαρτες και ασυνάρτητες, νόμοι δεν εφαρμόζονται και καταργούνται στην πράξη, ουδείς τελικά είναι σε θέση να πει με σιγουριά τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικό είναι ότι από όλες τις μνημονιακές ρυθμίσεις, όλως τυχαίως, η μόνη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, είναι αυτή που αφορά την αδειοδότηση των καναλιών, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2011, αφορούσε περίπου 500 εκατ. ευρώ έσοδα για το δημόσιο ταμείο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το σύστημα λειτουργεί, ως τρίγωνο, δηλαδή ως εξής: Στη μια κορυφή, το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Στην τρίτη, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Η διαπλοκή, λοιπόν, σημείωσε έχει μετατοπιστεί και μετασχηματιστεί στο περιεχόμενο της. Η ροή του χρήματος προς τα ΜΜΕ, συνέχισε, δεν γίνεται πλέον μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου. Οι προμήθειες έχουν αντικατασταθεί από το φτηνό τραπεζικό χρήμα, συμπλήρωσε.

Υπό μια έννοια, ανέφερε, συνιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ είναι και οι τραπεζίτες, που κρατάνε τη διοίκηση των τραπεζών τους με τα λεφτά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με αυτό το σύστημα, αντίθετα, πρόσθεσε, «φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το σάπιο σύστημα. Να βάλουμε ένα τέλος στη διαπλοκή».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

– Διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση.

– Οι δημόσιες συχνότητες δεν μπορεί να είναι κλειστό άβατο. Δε μπορεί το μόνο κλειστό επάγγελμα στη χώρα να είναι του καναλάρχη. Οι άδειες θα αποκτώνται για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

– Πρόβλεψη για παροχή αδειών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις, όπως κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Οι τελευταίες, θα δοθούν σε κοινωνικές οργανώσεις και φορείς που θα συμμετέχουν σε ειδικό διαγωνισμό. Θα αποκτώνται, επίσης, για πέντε χρόνια και θα είναι ανακλητές από το ΕΣΡ.

– Αντίστοιχη πρόβλεψη και για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο στόχος είναι ο δυισμός μεταξύ κερδοσκοπικής και κοινωνικής τηλεόρασης να διατηρηθεί και εδώ.

– Αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Πρόβλεψη για κοινωνικό ραδιόφωνο με ξεχωριστούς διαγωνισμούς.

– Στα κριτήρια για την απόκτηση της άδειας περιλαμβάνονται προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από τους διαγωνισμούς α) όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. β) όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, γ)όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

– Πρόβλεψη στις μεταβατικές διατάξεις για καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995.

– Επανασχεδιασμός του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με το πάροχο περιεχομένου.

– Νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments