ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 11 Ιουνίου 2013
  • Views137

Προάγγελος της συνολικής αποχώρησης των Ρώσων από τον διαγωνισμό εξαγοράς των κρατικών εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε η εταιρεία Sintez, η οποία λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών έδωσε σαφές μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες ότι δεν θα διεκδικήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Το κλίμα αισιοδοξίας, τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στην κυβέρνηση, δεν άλλαξε. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση ανέμεναν με σιγουριά τη δεσμευτική προσφορά από την Gazprom μετά από μαραθώνιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων που είχαν οδηγήσει σε τρεις παρατάσεις για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά είχε ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των Ρώσων και γι’ αυτό η αγωνία αφορούσε στο ύψος του τιμήματος και όχι σε ενδεχόμενη απόσυρση του ενδιαφέροντός της. Την ίδια ώρα είχε γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με την αζέρικη εταιρεία Socar και είχαν καταλήξει σε συμφωνία για ένα τίμημα που θα είχε μέσα και υπεραξία σε σχέση με την αποτίμηση της εταιρείας.

Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν τη συνολική αποχώρηση των Ρώσων ως ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για τις στρατηγικές επιλογές της στον ΔΕΣΦΑ και στο παιχνίδι των αγωγών.

Οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διατηρούν την αισιοδοξία τους και τονίζουν ότι «θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις».

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης δήλωσε ότι το Ταμείο θα εξετάσει εάν χρειάζεται να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού και ότι πριν από τη νέα προκήρυξη θα ληφθεί υπόψη το πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μετά την απόσυρση της Gazprom, οι επίσημες επιστολές «έπεσαν» βροχή μεταξύ του ρωσικού κολοσσού και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε χθες από την Gazprom, η οποία υποστήριζε ότι ο λόγος που δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ήταν ότι δεν έλαβε «επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας», η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει και 1 έτος. Και η ανακοίνωση συνέχιζε αναφέροντας ότι «ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για τη ΔΕΠΑ. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο με ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να καλύψει έως 180 εκατ. ευρώ από τα χρέη που τυχόν θα έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί προς τη ΔΕΠΑ μέχρι τις 31/12/2015 και ότι «δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για τη μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή».

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα ζητήματα που επικαλείται η Gazprom «θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο οριακά το τίμημα, όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών».

Λίγο αργότερα, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έκανε «στροφή», καθώς ο αντιπρόεδρος της Αλεξάντερ Μεντβέντεφ τόνισε: «Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Σημειωτέον ότι μόλις χθες το πρωί ο κ. Μεντβέντεφ παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι η Gazprom πωλεί φυσικό αέριο στη χώρα μας σε τιμές 30% υψηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments