ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 07 Απριλίου 2013
  • Views108

Εντονο παρασκήνιο, υπόγειες διεργασίες και πιέσεις από διεθνές τραπεζικό λόμπι και εγχώριους χρηματοπιστωτικούς κύκλους κρύβoνται πίσω από το θρίλερ που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank. Η σκιώδης ξιφομαχία με την τρόικα για τις ενστάσεις που σκοπεύει να εγείρει επί του θέματος φαίνεται ότι αποτελεί προπέτασμα καπνού για πολύ μεγαλύτερες εξελίξεις. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ξαφνικά η και κυρίως το ΔΝΤ αντιδρούν στην υλοποίηση της συγχώνευσης; Τι συνέβη κι άλλαξαν άποψη; Δεν γνώριζαν εξαρχής ότι το νέο σχήμα θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες και θα είναι δύσκολο ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει το ελάχιστο όριο του 10% κατά την αύξηση κεφαλαίου;

Να σημειωθεί πως η τρόικα φέρεται να θεωρεί ότι κατόπιν μίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών η άντληση 1,5 – 1,6 δισ ευρώ, που αποτελεί το όριο της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου εάν πράγματι συμβεί αυτό η τράπεζα θα περάσει στη διοίκηση του ΤΧΣ οπότε με αυτό το δεδομένο η τρόικα πιστεύει ότι καλύτερα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι δύο τράπεζες ξεχωριστά έτσι ώστε στη συνέχεια τρόικα και ΤΧΣ να αποφασίσουν για το μέλλον των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων. Μήπως το όλο θέμα που έχει προκύψει είναι αποτέλεσμα πιέσεων από άλλους κύκλους, που επιθυμούν να μείνουν αυτόνομες η Εθνική και η Eurobank, ώστε να αποτελέσουν εύκολους στόχους εξαγοράς; Σύμφωνα με πληροφορίες δυτικοευρωπαϊκό λόμπι αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα με δεσμούς με τα γερμανικά συμφέροντα, πιέζουν για να χαλάσει το deal.Ο απώτερος στόχος τους είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε κάποιος γερμανικός τραπεζικός όμιλος να μπορέσει να αποκτήσει μία από τις δύο ελληνικές τράπεζες.

Γιατί κινδυνεύει το deal

Για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Ως εκ τούτου, εάν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank. Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με άμεση συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα. Η τριμερής των δανειστών εμφανίζεται αντίθετη στη συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, καθώς εκτιμά ότι το νέο σχήμα θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί με δεδομένο ότι το ενεργητικό του θα φτάνει σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας.
Βέβαια, αυτά τα γνώριζαν από πέρυσι όταν έδωσαν το «οκ» για να προχωρήσει η συνένωση των δύο τραπεζών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες απορίες για τους λόγους που τους έκαναν να αλλάξουν τώρα γνώμη.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με την «κρατικοποίηση» των δύο ομίλων η τρόικα αποκτά τα «κλειδιά» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μέσω του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός τους μέτοχος, θα μπορεί να ακυρώσει τη συγχώνευση και να αναζητήσει αγοραστή σε πρώτη φάση για την Eurobank και σε δεύτερο χρόνο για την Εθνική, με κίνδυνο ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας να βρεθεί σε «ξένα χέρια».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα εξελίσσεται σε θρίλερ, όπως δείχνει και η πορεία των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η Eurobank έχασε στη χθεσινή συνεδρίαση πάνω από 21% και η Εθνική Τράπεζα σημείωσε πτώση 11,11%.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments