ΚΟΣΜΟΣ — 21 Ιουνίου 2013
  • Views141

Είναι πλέον πια γεγονός η Κροατία σε λίγες ημέρες θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτά θετικές αντιδράσεις σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο. Την 1 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχει 28 μέλη με την Κροατία να συμμετάσχει κανονικά σε όλα ταΕυρωπαϊκά όργανα.

Η διαδικασία για την Ένταξη της Κροατίας στηνΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ αρχική αίτηση κατατέθηκε από την Κυβέρνηση της Κροατίας το 2003 αλλά η αναγνώριση ως υποψήφια χώρα έγινε επίσημα το 2004. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005 παράλληλα με τις διαδικασίες αξιολόγησης των δομών της Κροατίας από τα Ευρωπαϊκά όργανα.  Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν ιδιαίτερα πολύπλοκες εξαιτίας των συνοριακών διαφορών της γειτονικής Σλοβενίας με την Κροατία.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κροατίας ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου του 2011 και στις 9 Δεκεμβρίου του 2011 υπογράφηκε η Συνθήκη ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ.  Αναμένεται να αναγνωριστεί και να εγκριθεί  η Συνθήκη Ένταξης της Κροατίας από τα 27 Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013.

Ποια είναι η γνώμη των Κροατών για την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΣτις 22 Ιανουαρίου του 2012, ζητήθηκε η γνώμη των Κροατών για την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 66% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα ψήφισαν «υπέρ» της Ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κοινή γνώμη της Κροατίας ήταν από την αρχή υπέρ της Ένταξης.

Τα βασικά ζητήματα που καθυστερούσαν την είσοδο της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΛόγω του πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση των πρώην δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε πολύ σοβαρό ζήτημα με το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου». Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άνοιγε κανέναν κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων αν προηγούμενα δεν υπήρχε συμφωνία της Κροατίας για την πλήρη συνεργασία της υπό ένταξη χώρας με το ανωτέρω Ποινικό Δικαστήριο.

Οι συνοριακές διαφορές με την Σλοβενία καθυστερούσαν την ένταξη μέχρι τον Ιούνιο του 2010. Η Δημοκρατία της Σλοβενίας απέδειξε σκληρή στάση με την Κροατία ώστε τελικά να υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια τελική λύση για την διμερής αποδεκτή οριοθέτηση των συνόρων.

Η ιδιοκτησία της γης ήταν ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού οι προηγούμενη εθνική νομοθεσία της Κροατίας δεν επέτρεπε σε μη Κροάτες την ιδιοκτησία γης.  Το ζήτημα ήταν πολύπλοκο αφού αφορούσε ιδιοκτησιακά δικαιώματα Ιταλών πολιτών στην πόλη Istria. Τελικά, το ζήτημα δεν φρενάρει την μέχρι τώρα ενταξιακή διαδικασία. αλλά θα επιλυθεί μετά την ένταξη.

Μπορείτε να δείτε ένα σχετικό video για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: serresnews.net

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments