ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 02 Ιουλίου 2013
  • Views154

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου κατατίθεται το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση των εργασιών της.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για την απόρριψη του αιτήματος, κάνοντας λόγο για «προσυνεννοημένη απόφαση» εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και «μεθοδευμένη κατάληξη με μεθοδολογία συγκάλυψης». Κατήγγειλαν δε, σκάνδαλο αφού η προκαταρκτική κλείνειχωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του ΣΔΟΕ για όλους τους καταθέτες και χωρίς να έχουν φτάσει τα στοιχεία της Ιρλανδικής Αρχής για τα φυσικά πρόσωπα που επένδυσαν στο αμοιβαίο κεφάλαιο των 560 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως έλεγαν.

Να σημειωθεί ότι χθες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της προανακριτικής, με πλειοψηφία επτά ψήφων των βουλευτών που εκπροσωπούν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έναντι έξι των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ, αποφασίστηκε το κλείσιμο των εργασιών, οπότε και μετά την κατάθεση του πορίσματος την Πέμπτη (θα έχει προηγηθεί μία τυπική συνεδρίαση για να υπογραφεί το πόρισμα της πλειοψηφίας και να κατατεθούν τυχόν πορισματικές εκθέσεις άλλων κομμάτων), ανοίγει ο δρόμος για την συζήτηση στην Ολομέλεια που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη 9 Ιουλίου.

Σε μία σκληρή ανακοίνωσή τους αργότερα χθες το βράδυ, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλαν «εκβιασθείσα ως τελική» τη χθεσινή συνεδρίαση, σημειώνοντας πως αποδεικνύει ότι «μια αποφασισμένη και συνεννοημένη πλειοψηφία, που λειτουργεί στο όνομα της ανασυσταθείσης Ιεράς Τρικομματικής Συμμαχίας, επιμένει να προστατεύει πάση θυσία και με κάθε τρόπο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».

«Θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους συμπράττουν στην συγκάλυψη και ατιμωρησία εγκλημάτων σε βάρος του δημοσίου», σημείωναν στην ανακοίνωσή τους, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο «να πάψει να σιωπά και να κρύβεται πίσω από τον κ. Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία και να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες φορολογούμενους, ως οφείλει, για όσα έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011».

Οι βουλευτές επαναδιατυπώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην Επιτροπή:

– Να ζητηθεί άμεσα και προ της λήξης των εργασιών της Επιτροπής το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ

– Να αναζητηθεί η απάντηση της Ιρλανδικής Αρχής για τους δικαιούχους της μεγαλύτερης καταθετικής εγγραφής, των funds των 562 εκατομμυρίων δολαρίων, θυμίζοντας πως την ίδια απάντηση είχε ζητήσει με ομόφωνη απόφαση, η Επιτροπή.

– Να κληθούν οι καταθέτες των οποίων τους λογαριασμούς άνοιξε ο χρήστης «userv» το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2011, πράγμα που δημιουργεί –κατά τους ίδιους- μείζον ζήτημα για τον κ. Βενιζέλο.

– Να γίνει συζήτηση για το ποινικό αδίκημα της υπεξαγωγής, για το οποίο άλλωστε έγινε η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, όπως έλεγαν.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments