ΠΑΙΔΕΙΑ — 26 Ιουλίου 2012
  • Views142

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=jB8pHM_ks_0[/tube]

Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ είχε ο υπουργός Παιδείας και οι πληροφορίες θέλουν αύριο Πέμπτη να ανακοινώνονται οι αλλαγές στα ΑΕΙ, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά το Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το “Βήμα”, είναι οι εξής:

– Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.

– Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες.

Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

– Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

– Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν.

Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

– Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας περιμένει ότι ο νέος Νόμος θα εφαρμοστεί ομαλά, από τη στιγμή που τα βασικά αιτήματα για την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ ικανοποιούνται.

Πάντως, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του Νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επισήμανε:

“Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο”.

Ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σημείωσε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο.

Όπως είπε τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου.

Αντιδρούν οι πρυτάνεις στις αλλαγές σε ΑΕΙ

Διαφωνούν ορισμένοι πρυτάνεις με τις τροποποιήσεις του νόμου για τα Πανεπιστήμια που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου, μία από τις αλλαγές που συζητείται είναι η παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών ως το Δεκέμβριο του 2012, υπό την προϋπόθεση μέχρι τότε να έχουν γίνει εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης, διαφορετικά θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.

Όπως είπαν στο ΑΠΕ πρυτάνεις, κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από αυτούς, πολύ δε περισσότερο όταν τους ζητεί επιτακτικά να κάνουν εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης μέσα στο φθινόπωρο, διαφορετικά θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Αντί όλων αυτών – λένε – θα πρέπει να εξαντληθούν οι θητείες και σε καμία περίπτωση να διακοπούν.

Επίσης χαρακτηρίζουν θολό τοπίο το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η οποία συνδέεται με την υλοποίηση του νόμου. Επειδή μέχρι τώρα ο νόμος δεν έχει υλοποιηθεί, η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων γίνεται με δωδεκατημόρια.

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται σε αναμονή των επισήμων προτάσεων του υπουργείου για αλλαγές στο νόμο. Αμέσως μόλις γίνουν γνωστές θα τις μελετήσουν και θα προχωρήσουν σε έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Το Βήμα, ΑΠΕ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments