ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 26 Φεβρουαρίου 2013
  • Views184

Συσκέψεις σε κάθε «μπλόκο» ξεχωριστά θα έχουν το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τη διυπουργική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αγροτών, Βαγγέλης Μπούτας, προανήγγειλε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά το αδιέξοδο στη συνάντηση. «Για εμάς δεν λέει τίποτα η κάρτα πετρελαίου, εμείς ζητούσαμε και ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάρτα είναι ένα τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιραστεί το ποσό που ήδη διανέμεται» πρόσθεσε. Για τις ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ο κ. Μπούτας είπε ότι το αίτημα των αγροτών είναι «οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 και οι γυναίκες στα 55».

Tην επόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το κλίμα που διαμορφώνεται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ώρα που οι διπλωματικές υπηρεσίες και των δύο χωρών, προετοιμάζονται για τα -περίπου- δέκα κείμενα συμφωνιών τα οποία θα αφορούν θέματα χαμηλής πολιτικής (π.χ. σε θέματα τουρισμού, λαθρομετανάστευσης, παιδείας) ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας τη στιγμή που δεν το έχει υπογράψει. Η Τουρκία απαντά ότι θα στείλει και εκείνη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ όπου θα αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο».

Για πρώτη φορά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχθηκε δημόσια ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει ανοιχτό. Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο».

Τα οικογενειακά επιδόματα που οφείλει σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για το 2012, θα καταβάλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.Όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, πρόκειται για το επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ (ισόβιες συντάξεις) σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τα ποσά, που θα καταβληθούν άπαξ, αντιστοιχούν στα αναδρομικά που δικαιούνται ασφαλισμένοι, οι οποίοι είχαν υποβάλει ήδη αίτηση στον ΟΓΑ μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων, δηλαδή έως την 1-11-2012 ή έως την 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα. Η πληρωμή αυτή αφορά και πρόσωπα που ήταν δικαιούχοι επιδόματος και τους οφείλεται κάποιο ποσό από τον ΟΓΑ (π.χ. έπειτα από άρση αναστολής καταβολής του επιδόματος ή λόγω σπουδών τέκνων κ.λπ.).

60.000 άτομα δικαιούνται επιστροφή φόρου λόγω λάθους στο χαράτσι. Επί τουλάχιστον ένα χρόνο το κράτος είχε παγώσει τις επιστροφές καθώς είχε κάνει στάση όλων των πληρωμών. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και οι δικαιούχοι σε λίγο καιρό θα μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέσω εφορίας.Το δημόσιο με το… λάθος στους υπολογισμούς για το χαράτσι κράτησε επιπλέον από το κανονικό φόρους ύψους 12.000.000 ευρώ το 2011. Αυτό το ποσό θα έπρεπε να επιστραφεί με μείωση του χαρατσιού του 2012, αλλά αυτό δεν έγινε και ήταν 60.000 οι δικαιούχοι επιστροφής που περίμεναν μάταια. Τώρα όσοι είχαν επιπλέον κρατήσεις από το χαράτσι μέσω ΔΕΗ λόγω λάθος τιμής ζώνης, λάθους στα τετραγωνικά κλπ θα πρέπει να περιμένουν τη ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες ώστε μέσω εφορίας να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Στη Βουλή θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα το απόγευμα για το θέμα των αγροτών, το οποίο έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό εκτενώς της Ιπποκράτους.
Κατά τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία προκάλεσε ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ κ Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος θα πάρει το λόγο και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments