• Views417

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ζήτησε την αναστολή της χορήγησης συντάξεων σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών. «Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της κα¬ταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιού¬χους κάτω των 60 ετών», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό».

Με την «πλάτη στον τοίχο» βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς η τρόικα ζητά εδώ και τώρα την επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού στις πολύπαθες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθεί «μαύρη τρύπα» 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης καλείται με καθυστέρηση δύο μηνών να ενεργοποιήσει με υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών το άρθρο 44 του Ν.3986/11 που προέβλεπε την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η τρόικα μάλιστα θέτει ως προαπαιτούμενο τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος μαζί με τη ρύθμιση των δόσεων των ληξιπρόθεσμων εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης.

Την πάγια και έκτακτη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να εξετάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τρόικα και Κυβέρνηση. Η έκτακτη διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών θα αφορά σε χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η πάγια θα αφορά στα μελλοντικά χρέη. Η έκτακτη ρύθμιση που ονομάζεται και «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» θα προβλέπει έως και 48 δόσεις για την αποπληρωμή οφειλών, ενώ η πάγια ρύθμιση η οποία συνδέεται με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη προβλέπει από 18 έως 36 δόσεις. Για να μπορεί να υπάγεται στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει την προσωρινή οικονομική του δυσπραγία, ενώ εν συνεχεία για να λαμβάνει το ανώτατο όριο δόσεων θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξόφληση του συνόλου της οφειλής. Πρώτα θα συμφωνείται το ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος που μπορεί ο συγκεκριμένος οφειλέτης να διαθέτει για την εξόφληση της κάθε μηνιαίας δόσης και ύστερα θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων.

Τέσσερα μέτρα που έχουν ως στόχο να «ελαφρύνουν τους πολίτες και που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση εσόδων», θέτει εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα, μέσα από ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα «δεν θα ψηφίσουμε το χαράτσι» δηλώνει στη Real News ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι τυχόν συνέχιση του χαρατσιού στα ακίνητα αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων εξετάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Για να αντιμετωπίσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις μαζικές καταθέσεις πινακίδων, ετοιμάζει νομοσχέδιο που προβλέπει να φορολογούνται τα αυτοκίνητα όχι βάσει του κυβισμού τους, αλλά βάσει της εργοστασιακής αξίας τους. Το χτύπημα προβλέπεται να είναι διπλό καθώς πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά «πολυτελείας», αλλά και αυξημένο φόρο εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στο «δόκανο της εφορίας αναμένεται να πιαστούν πρώτα τα «οικολογικά» Ι.Χ. με turbo κινητήρες και χαμηλές εκπομπές ρύπων, τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο και υγραέριο και τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών. Έτσι το κράτος υπολογίζει να εισπράξει τα διπλάσια χρήματα από όσα θα εισέπραττε μόνο από τον φόρο πολυτελείας, ο οποίος θα επιβάρυνε ιδιοκτήτες μεγάλων αυτοκινήτων. Από το νέο σχέδιο θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότεροι ιδιοκτήτες, ακόμη και Ι.Χ. των 1200 κυβικών!

Νέου τύπου «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων 8,2 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων θα μπορούν να χρησιμοποιούν σύντομα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων, η καταβολή ποσών για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλειών, όλες οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και οι λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον επαναπροσδιορισμό των εισοδημάτων τους. Σε όσες περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προσδιορίζονται με τις μεθόδους αυτές είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Real News, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 21,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21,5%. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 9,0%, ενώ τέταρτο κόμμα είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 61%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ποσοστό 5,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,4% και το ΚΚΕ με 4,6%. Με διαφορά 0,6% προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ (20,7%) του ΣΥΡΙΖΑ (20,1%) και στην δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,2%, το ΠΑΣΟΚ με 6,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, ΚΚΕ 5,4% και ΔΗΜΑΡ 4,1%.

Με άγριες διαθέσεις έρχεται την Τετάρτη το βράδυ στην Αθήνα και την επόμενη μέρα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι και την σκληρή στάση που κρατούν οι συνάδελφοί τους στην Κύπρο. Η τρόικα ζητά απολύσεις στο δημόσιο εδώ και τώρα και συγκεκριμένα στοιχεία για απομακρύνσεις υπαλλήλων μέχρι το 2015. Επίσης θέλει παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και για το 2013. Πιστή τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς παρεκκλίσεις, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Δύο εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να εφαρμοστεί νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής της χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με ταυτόχρονη πληρωμή ενός ποσού της τάξεως των 10 ευρώ και την εξόφληση του υπολοίπου ποσού είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ. Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, αναμένεται να ισχύσει για τις φορολογικές περιόδους που ξεκινούν από την 1η Απριλίου 2013 και μετά. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που έπεται της εκάστοτε φορολογικής περιόδου, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments