ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ — 01 Ιουνίου 2013
  • Views246

Μέσω των social media οργανώνουν τη δράση τους οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στα μίντια, ηλεκτρονικά κυρίως, την μετάδοση οποιουδήποτε στοιχείου για τα επεισόδια και το ίντερνετ έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή και αυτής της λαϊκής αντίδρασης.

Δείτε ζωντανά, λεπτό προς λεπτό, τα μηνύματα που αναρτούν στο Τwitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οργανωτές των κινημάτων Κατάληψης της πλατείας Ταξίμ και του Πάρκου Γκεζί…

Tweets about “#taksim, #occupygezi, #direngeziparki”

Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη. Το κέντρο της πόλης θυμίζει πεδίο μάχης και στον αέρα είναι έντονη η μυρωδιά των χημικών.

Περίπου 1000 διαδηλωτές διέσχισαν το πρωί του Σαββάτου τη γέφυρα του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών για το πάρκο Γκεζί, μετατράπηκαν σε κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης συνολικά και κατά της χρήσης βίας από την αστυνομία.

Η σπίθα άναψε όταν οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στην πλατεία Ταξίμ για να εκδιώξουν διαδηλωτές οι οποίοι παρέμεναν στο χώρο για τέταρτη ημέρα διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Στην Άγκυρα οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Περίπου 5000 άτομα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο κέντρο της Άγκυρας φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν.

Το ίδιο σκηνικό και στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τι αρχές 12 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών και μια Τουρκάλα παλαιστινιακής καταγωγής, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανησυχία για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία στην Τουρκία εκφράζουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments