ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Ιουλίου 2013
  • Views121

Με ανοιχτά μια σειρά κρίσιμα θέματα αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα, που πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το τρίτο 10ήμερο Ιουλίου, προκειμένου να μην προκύψουν πάλι καθυστερήσεις στη διαδικασία έγκρισης-εκταμίευσης της δόσης και να αποφευχθούν εμπλοκές σχετιά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Στην κορυφή της ατζέντας οι διαθεσιμότητες-απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τα ελλείμματα των Ταμείων, ο φόρος ακινήτων και οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, που ζητά να αρθούν οι περιορισμοί μαζικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών.

 Ζήτημα μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την έγκριση-εκταμίευση του “μεριδίου” της δόσης που αναλογεί στο ΔΝΤ, είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει από τη διόγκωση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών. Γι αυτό θα τεθούν επί τάπητος σενάρια νέων περικοπών σε παροχές, νοσήλια, συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και στα εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και εργαζομένων σε ΔΕΚΟ-τράπεζες (ΤΕΑΥΚΩ).

Μεγάλο “αγκάθι” θα είναι και  το θέμα των παρεμβάσεων πού ζητάει η τρόικα στην αγορά εργασίας,προτείνοντας να αυξηθεί το ανώτατο όριο απολύσεων ανά επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα.  Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνον από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση, αλλά και από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Η ΔΗΜΑΡ είναι βέβαια ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, ενώ και το ΠΑΣΟΚ θα προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις.

Απολύσεις σε τράπεζες

Οι τροϊκανοί ζητούν να αυξηθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους. “Συνιστούν” επίσης να γίνουν ελαστικότεροι οι όροι έγκρισης ομαδικών απολύσεων, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σχέδια αναδιάρθρωσης.

Οι αλλαγές που προτείνουν αφορούν πρωτίστως τις τράπεζες, οι οποίες μετά τις εξαγορές-συγχωνεύσεις που έχουν γίνει, διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό και μεγάλο αριθμό καταστημάτων που πρέπει να κλείσουν.

Διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα συνδικάτα, είναι βέβαια  το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-απολύσεων-κινητικότητας εργαζομένων του δημόσιου τομέα, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει, αν και αποτελούσε προαπαιτούμενο για την (εκταμιευθείσα) δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει χρονική παράταση έως το Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν – που έχει ενημερωθεί για την πρόθεση της εεληνικής κυβέρνησης – εμφανίζεται απρόθυμη να συναινέσει και ζητά τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των ποσοτικών στόχων..

Ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου κατά το πρότυπο της ΕΡΤ και διαβεβαιώνει ότι το επόμενο βήμα θα γίνει με την  ψήφιση και εφαρμογή του ν/σ που θα επισπεύσει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για  4.000-6.000 συμβασιούχους.

Από την πλευρά των Βρυξελλών, εκτός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ζητείται να ακολουθήσουν άλλοι 12.500 έως τον Δεκέμβριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη και στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, που θα πρέπει να φθάσουν τις 4.000 έως το τέλος του έτους και μάλιστα με εμπροσθοβαρή τρόπο, δηλαδή 2.000 το τρίτο τρίμηνο του έτους και άλλοι 2.000 το τέταρτο τρίμηνο.

Φόρος ακινήτων και νέα μέτρα

Στο φορολογικό μέτωπο οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Θεωρούν   ότι οι 33 συντελεστές φόρου καθιστούν πολύπλοκο το σύστημα και ότι θα θα υπάρξει  αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες. Ζητούν λοιπόν να συνεχισθεί η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν από 5 σε 4 οι δόσεις  για το 2013. Σ’ αυτή την περίπτωση η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τιςρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, πιθανότατα θα ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα ζητηθούν μετ’ επιτάσεως από την τρόικα.

Η έγκριση της δόσης

 Εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την τρόικα για όλα αυτά τα θέματα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, θ’ ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιεύεται σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Παράλληλα, θα μπορέσει συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,8 δισ. που του αναλογεί. Εν εναντία περιπτώσει, εάν το ΔΝΤ αποφανθεί ότι προκύπτει δημοσιονομικό κενό για το 2013 – 2014, το ΔΣ του Ταμείου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει επισήμως θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους.

Αγώνας δρόμου

Ενόψει των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το  οπλοστάσιο επιχειρημάτων της για όλα τα επίμαχα θέματα, στα οποία αναμένει ότι θα συναντήσει αντρρήσεις, αμφισβήτηση και δυσπιστία.

Σήμερα στις 12:00 θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προεδρεύοντος του Γ.Στουρνάρα. Θα μετάσχουν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης,  Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Το απόγευμα στις 17:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ακολούθως, η τρόικα θα έχει συνάντηση στις 19:30 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments