ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views258

Ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα μέχρι να λειτουργήσει και πάλι η ΕΡΤ
Μικρός αριθμός εργαζομένων, στοιχειώδες πρόγραμμα και για τις τρεις συχνότητες και τρία δελτία ειδήσεων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το μεταβατικό σχέδιο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να επανέλθει η εικόνα στις δημόσιες συχνότητες που θα περιλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στην απογευματινή σύσκεψη δεν αποκλείεται να προτείνει στους δυο κυβερνητικούς εταίρους, αν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα – ο οποίος θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
ΣτΕ: Θεωρούνται απολυμένοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Σε νέες διευκρινίσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο της επίμαχης προσωρινής διαταγής του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μενουδάκου, προχώρησε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Βασικότερη από αυτές είναι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων της ΕΡΤ. Όπως επισημαίνει το ΣτΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης της 11-6-2013 των υπουργών Οικονομίας και Επικρατείας που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε., όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή είναι απολυμένοι και όπως είναι φυσικό δεν θα τους καταβληθεί μισθός από την ημερομηνία αυτή και πέρα. Παράλληλα, όπως σημειώνει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σιμ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Το προσωπικό αυτό, που θα έχει κατά ένα τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας, θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωρινό αυτό προσωπικό θα λειτουργήσει τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Στο μεταξύ, οι δυο συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή θα είναι να κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Ωστόσο, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα όμως μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση. Πάντως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δυο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments