ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Ιουνίου 2012
 • Views161

Ο κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή είναι υπαρκτός και βρίσκεται ενώπιων της κάλπης. Η’ θα παραμείνουμε στο ευρώ ή θα μπούμε σε περίοδο μεγάλων περιπετειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και ενοχλούνται, όταν δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν τι θα συμβεί (έτσι εξηγείται και η αντίδρασή τους στην Έκτατη Έκθεση της ΕΤΕ, όπου περιγράφονται οι συνέπειες μιας πιθανούς εξόδου από το ευρώ). Προτιμούν να κρατούν τον κόσμο στην άγνοια για να εξυπηρετούν την κομματική τους ιδιοτέλεια.

Οι πολίτες όμως πρέπει να γνωρίζουν! ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πρεσβεύουν ως πανάκεια τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης αλλά αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος επιστροφής στη δραχμή. Λανθασμένα και παραπλανητικά ισχυρίζονται πως δεν υφίσταται νομική διαδικασία αποπομπής μας από την ευρωζώνη και πως όλα θα είναι καλύτερα την επομένη της καταγγελίας του μνημονίου.

Η αλήθεια όμως απέχει μακράν καθώς αν διακοπεί η δανειοδότηση της χώρας, θα αναγκαστούμε μόνοι μας να εγκαταλείψουμε το ευρώ και την ευρωζώνη. Επιπλέον, αν παραβιαστεί το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής συνθήκης (με τη μονομερή καταγγελία των υποχρεώσεών μας) εκ των πραγμάτων ανοίγουμε με τα ίδια μας τα χέρια την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Υπάρχουν γύρω μας συμπολίτες μας που λένε: “Εγώ είμαι ήδη φτωχός και τι έχω να χάσω; ή «Με όσα έγιναν μέχρι σήμερα, έχασα ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μου. Τι να φοβηθώ από εδώ και πέρα;».

Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι υπάρχει χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήδη ζούμε καθώς έξοδο από το ευρώ συνεπάγεται:


 • Βίαιο μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος (λόγω μη χρηματοδότησης από την ΕΕ). Για την εξασφάλιση του υπολειπόμενου ποσού θα γίνει είτε μείωση των δαπανών, που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και κλείσιμο οργανισμών, είτε αύξηση εσόδων, δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων.

 • Θα διογκωθεί το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της φυγής καταθέσεων. Μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων θα σημαίνει αυτομάτως οξύτερο πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Η έλλειψη ρευστότητας με τη σειρά της οδηγεί σε πιστωτική κρίση, που θα μας «εξαναγκάσει» να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα.

 • Αν επιστρέψουμε στη δραχμή, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής όπου θα κυκλοφορούν παράλληλα και τα δύο νομίσματα. Αλλά ακόμη και εάν η νέα δραχμή εισαχθεί στην αρχική ισοτιμία με το ευρώ των 340,75 δρχ. Θα ακολουθήσουν αναγκαστικά διαδοχικές υποτιμήσεις της δραχμή, που μπορεί να αγγίξουν και το 50%-60% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Αυτό θα συνεπάγεται περαιτέρω και ραγδαία μείωση των εισοδημάτων και του βιοτικού μας επιπέδου.

 • Η υποτίμηση συνεπάγεται ισοδύναμη σχεδόν αύξηση του πληθωρισμού και διαδοχικά αύξηση των επιτοκίων.

 • Η χώρα ουσιαστικά θα κήρυξη στάση πληρωμών καθώς δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της που θα είναι σε ένα πολύ πιο ισχυρό νόμισμα από το δικό της.

 • Θα είναι πρακτικά αδύνατη η εισαγωγή βασικών αγαθών όπως καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μηδενιστεί απότομα.

 • Ραγδαία πτώση επενδύσεων και τουρισμού.

 • Παράλυση του δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, μεταφορές κλπ), καθώς δεν θα υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία του.

 • Κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

 • Ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

 • Στρατηγική ήττα για την Πατρίδα μας, περιθωριοποίηση, απομόνωση.

Είναι ξεκάθαρο: όσοι επιμελώς «εργάζονται» για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα κάνουν τους φτωχούς συμπολίτες μας φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους!

Αυτό που μπορεί να γίνει χωρίς να διακινδυνέψει η χώρα είναι αυτό που από την αρχή πρέσβευε η Νέα Δημοκρατία: Επαναδιαπραγμάτευση! Είναι ολοφάνερο πλέον πως το μέτωπο της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε τα τελευταία δυο χρόνια από τον Αντώνη Σαμαρά, έχει αρχίσει να εδραιώνεται. Από την αρχή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για Ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου και του Μνημονίου. Οι θέσεις τις Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και κοστολογημένες (Ζάππειο I, Ζάππειο II, 18 σημεία Σαμαρά), αποτελούν τη μόνη ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση και διασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας,

Δημήτρης Κυριαζίδης

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments