ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 25 Απριλίου 2012
  • Views123

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=A6K-WqADRVY[/tube]

Μέσα από την πληρωμή φόρων ασφαλιστικών εισφορών και μισθών διά της τραπεζικής οδού περνά η βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κι’ αυτό για να διασφαλιστεί το ακατάσχετο του μισθού από ένα συγκεκριμένο ποσό και κάτω. Αν και επισήμως οι τράπεζες το αρνούνται, στο υπουργείο Εργασίας έχουν φθάσει καταγγελίες για κατασχέσεις επιδομάτων ακόμα και των 300 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτική καταβολή των εισφορών μέσω των τραπεζών, έχει αναβληθεί για τον Ιούλιο, αποτελεί όμως δέσμευση του 2ου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σχετική ρύθμιση περνά στην ευθύνη της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Την βεβαιότητά της ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θα ολοκληρωθούν σύντομα με επιτυχία – εξέλιξη που θα ενδυναμώσει το ρόλο των τραπεζών ως χρηματοδότη της οικονομίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα, εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τονίζεται στην έκθεση του διοικητή για το 2011, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Όπως έχει εκτιμήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα 50 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απολύτως επαρκή για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις παράνομων παροχών έχει εντοπίσει τα τελευταία δυο χρόνια το υπουργείο Εργασίας, ενώ χιλιάδες υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λύση είναι η εξυγίανση του συστήματος παροχών και θα επιτευχθεί με την ενοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα ενιαίο φορέα που θα μπορούσε να προκύψει από τη συγχώνευση των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας.

Πιο απαισιόδοξoς σε σχέση με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ όσον αφορα τα ποσοστά ανεργίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για ανεργία στο 19% εφέτος από 17,7% το 2011, ωστόσο το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% εφέτος.

Για περιορισμένη δυνατότητα της Ελλάδας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της όσο παραμένει στο ευρώ κάνει λόγο ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βένερ-Σιν σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, θεωρώντας ότι εάν εξέλθει από την ευρωζώνη θα σημειώσει απότομη ανάκαμψη. Ο Σιν Προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους.

Αυξάνεται συνεχώς το κόστος του οικογενειακού καλαθιού, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.332,25 ευρώ το Μάρτιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, που κόστιζε 2293,83 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 2%, που μεταφράζεται σε 38,42 ευρώ.

Αυξημένος κατά 10% αναμένεται να είναι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και να εισαχθούν περίπου 45.000 άτομα στα Πανεπιστήμια της χώρας και περίπου 30.000 στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ορθολογικότερη κατανομή των εισακτέων ώστε να ενισχύονται τα περιφερειακά ιδρύματα και να μη διογκώνονται τα ούτως ή άλλως “κορεσμένα” – ιδρύματα των κεντρικών πόλεων.

Δεν απέκλεισε να μπει «λουκέτο» στο 20% των νοσοκομείων το 2013 ο Ανδρέας Λοβέρδος. σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9. Ο υπουργός Υγείας τόνισε «Για το 2012 υπάρχουν χρήματα, ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το 2013, γιατί, αν δεν περιοριστεί η ύφεση και δεν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, ο ΕΟΠΠΥ δε θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα νοσοκομεία».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments