• Views135

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ze5hCw6X5PE[/tube]

Μετά την ολιγοήμερη Πασχαλινή ραστώνη οι πολιτικοί αρχηγοί ρίχνονται και πάλι στην προεκλογική μάχη, καθώς σε τρεις εβδομάδες περίπου θα γίνουν οι κρισιμότερες εθνικές εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση, με το πολιτικό σκηνικό διακρίνεται από έντονη ρευστότητα, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να σχηματίζει αυτοδυναμία, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας αναμένονται νέα μέτρα λιτότητας υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας. Την Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος θα γίνει την Πέμπτη στο κλειστό του Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη.

Απίθανη θεωρεί μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η Goldman Sachs, εκτιμώντας πως ο εκλογικός νόμος, ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και τα λάθη πιθανοτήτων στις δημοσκοπήσεις δεν θα επιτρέψουν την ανάδυση ασταθών πολιτικών δυνάμεων. Η ελληνική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Goldman Sachs για την επόμενη μέρα των εκλογών, έχει υποστεί σημαντική μεταβολή.

Στον ανακριτή οδηγήθηκε στις 10 σήμερα το πρωί για να απολογηθεί ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο πρώην υπουργός έφθασε στον ανακριτή λίγο πριν τις 10 και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε «λυπάμαι που σας φέρνω τέτοια ημέρα στα δικαστήρια». Οι συνήγοροι του αναμένεται να ζητήσουν νέα προθεσμία για την απολογία και ενδέχεται να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης.

Αισθητά μειωμένη ήταν φέτος η έξοδος των εκδρομέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα διόδια των εθνικών οδών, όσο και από τα εισιτήρια που εκδόθηκαν στα λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο έως και τη Μεγάλη Παρασκευή σημειώθηκε μείωση της τάξης του 46% στην διέλευση των οχημάτων από τις εξόδους των δύο εθνικών οδών. Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή κίνηση, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά και η απεργία της ΠΝΟ τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, ήταν οι κυριότεροι παράγοντες της πτώσης της επιβατικής κίνησης φέτος στην ακτοπλοΐα, που – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – θα ξεπεράσει το 40%.

Με την αγωνία στο οικονομικό επιτελείο να είναι έκδηλη για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, περίπου 700.000 φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα από αύριο, Τρίτη του Πάσχα, και μέχρι το τέλος Μαΐου να υποβάλουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για προηγούμενες χρήσεις. Πρόκειται για όσους είτε «ξέχασαν» να καταθέσουν έστω και μία δήλωση ΦΠΑ, Φόρου μισθωτών Υπηρεσιών, εισοδήματος και άλλες, είτε θέλουν να διορθώσουν λάθη στα υποβληθέντα έντυπα. Όλοι αυτοί βαρύνονται με σημαντικά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Με τη ρύθμιση, όσοι προχωρήσουν στην υποβολή διορθωτικής/συμπληρωματικής δήλωσης, θα έχουν έκπτωση από 90% έως και 100% – δηλαδή του συνόλου – των χρηματικών ποινών.

Στο τέλος των μισθών οδηγείται ο ιδιωτικός τομέας, καθώς καμία κλαδική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί μετά τη 14η Φεβρουαρίου, οπότε και ετέθη σε ισχύ το νέο μνημόνιο που ισοπεδώνει τις αμοιβές του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου μετά την 14η Μαΐου- οπότε και λήγει η μετενέργεια των συμβάσεων- το σύνολο των αμοιβών θα οδηγηθούν αυτομάτως ή αναγκαστικά προς τα κατώτατα όρια της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ήδη, όπως αναφέρει το Βήμα, οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία.

«Συναγερμό» στις ασφαλιστικές, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών, έχει σημάνει η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας την τελευταία διετία – έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο -, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να πληρώσουν την – υποχρεωτική από το νόμο – κάλυψη. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την «κομπίνα», που κάνουν πολλοί οδηγοί σε συνεργασία με τους ασφαλιστές τους (δηλαδή να παρουσιάζουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπογεγραμμένο νωρίτερα από την ημερομηνία, που τρακάρουν ανασφάλιστοι), οδηγεί τις ελεγκτικές αρχές να επεξεργάζονται σενάρια για επιβολή αυστηρότατων ποινών στους παραβάτες.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments