ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 17 Νοεμβρίου 2012
  • Views168

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=n_H763h_1qE[/tube]

Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, σχετικά με τη μεταβολή των όρων απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τη ανασφάλεια στην εργασία, καθώς και τη συμμετοχή στα συνδικάτα, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος.
Η έρευνα εστιάζει σε αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των Μνημονίων Ι και ΙΙ. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα -όπως ανακοινώθηκε- βασίζονται στην επεξεργασία των πρώτων 3.500 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ.
Αναφορικά με τους όρους απασχόλησης η έρευνα διαπιστώνει σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων.
Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου (το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης).
Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας για τις αλλαγές αυτές, είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.
Η μερική απασχόληση, που όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008 που ξεκινά η οικονομική κρίση.
Έτσι, ενώ το 2008 ήταν 7,9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συντελείται στον τελευταίο χρόνο, καθώς από 9% ανήλθε στο 18%.
Την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιανουαρίου, θα καταβάλλονται όλες οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές), καθώς και τα μερίσματα στους συνταξιούχους του Δημοσίου -σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με στόχο τον πλήρη έλεγχο των συντάξεων.

Την αλλαγή που θα ισχύσει για όλες τις συντάξεις των Ταμείων και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου από την 1/1/2013 φέρνει η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και η ανάγκη να εντοπιστούν οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κάθε πηγή έτσι ώστε να επιβληθούν οι νέες παρακρατήσεις 5% – 20% στα ποσά τα οποία ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ μετά τις μειώσεις οι οποίες γίνονται.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει για τις συντάξεις Φεβρουαρίου στο πλαίσιο διαμόρφωσης της κοινής ηλεκτρονικής βάσης και των διασταυρώσεων των στοιχείων των συνταξιούχων μεταξύ των Ταμείων που πρέπει να έχουν γίνει. εξάλλου για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει προθεσμία έως τις 10 Δεκεμβρίου στους διοικητές των Ταμείων να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ (τη νέα Ενιαία Αρχή Ελέγχου και Πληρωμών των συντάξεων) πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία με τους δικαιούχους των συντάξεων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ καταβάλλει τις κύριες συντάξεις στις 21 κάθε μήνα, το Δημόσιο στις 24, ο ΟΑΕΕ αργότερα, την 1η του μήνα που δικαιούται ο συνταξιούχος τη σύνταξη.

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί εκ νέου ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc Κώστας Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ. Και αυτό διότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της πρόσφατης αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία χαρακτηρίζει νομικά εσφαλμένη τη δικαστική απόφαση που απάλλαξε τον Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Κατόπιν αυτού ο δημοσιογράφος θα ξανακαθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να δικαστεί την υπόθεση τη λίστας Λαγκάρντ.
Σημειώνεται πάντως ότι στην εισαγγελία είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα από δικηγόρους και πολίτες που διαφωνούσαν με την αθωωτική απόφαση για τον δημοσιογράφο αλλά και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.

Οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών οι αλλαγές που θα ενσωματώνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος. Όσοι προσδοκούν εφάπαξ, ακόμα και μετά από μακρά αναμονή, κινδυνεύουν από απόλυση ή έχουν μικροεισοδήματα από ενοίκια μάλλον θα βρεθούν προ νέων δυσάρεστων εκπλήξεων. Εκτός κι αν οι αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται λειάνουν κάποιες από τις προωθούμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς για εφάπαξ, αποζημιώσεις απόλυσης και εισοδήματα από ενοίκια καθιερώνονται κλίμακες αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές από 10% έως και 45%.

Το παράδοξο είναι ότι εφάπαξ και εισοδήματα από ενοίκια έχουν την ίδια ακριβώς φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ αν οι αλλαγές συνδυαστούν με τις προωθούμενες «βελτιώσεις» στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, ένας μισθωτός θα έχει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από έναν εισοδηματία, που απλώς εισπράττει ενοίκια.

Μια βαθιά ανάσα για όσους υποβάλλουν αίτημα για σύνταξη θα αποτελέσει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο.Για τους ανθρώπους που περιμένουν ως και 11 μήνες η έλλειψη εσόδων αποτελεί βασικό πρόβλημα επιβίωσης.
Με το υπάρχον καθεστώς όσοι κάνουν τα χαρτιά τους για σύνταξη παίρνουν προκαταβολικά συντάξιμες αποδοχές τριών μηνών.
Με τη νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν προκαταβολικά ποσό ίσο με έξι συντάξεις.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments