• Views178

Τέλος η μονιμότητα στο Δημόσιο ;

Αλλάζει ριζικά ο δημόσιος τομέας με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ετοιμάζει ριζικές αλλαγές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί ήδη με την τρόικα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News”, εργαλείο για τις ριζικές ανατροπές στο Δημόσιο, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο τέταρτο μνημόνιο, αποτελεί το νέο είδος συμβάσεων που προωθούνται με τη εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας – διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 και των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

– Παύουν να υφίστανται οι οργανικές θέσεις με τη διαδικασία της κατάργησης οργανισμών και της συγχώνευσης φορέων του δημοσίου

– Αλλάζουν οι συμβάσεις εργασίας τόσο για τους νεοπροσληφθέντες όσο και για τους μετακινούμενους ή αυτούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Από δημοσίου δικαίου γίνονται ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να απολύονται με απλή υπουργική απόφαση

– Για τους νέους υπαλλήλους θα προβλέπεται δοκιμαστική περίοδος 24 μηνών. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα γίνεται αξιολόγηση από ειδικές επιτροπές και θα κρίνεται αν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις απασχόλησης με το Δημόσιο

Το υπόβαθρο για όλες αυτές τις ανατροπές διαμορφώνεται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Σε αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων, μειωμένο προσωπικό στα υπουργεία και επιλογή υπαλλήλων με συγκεκριμένα κριτήρια. Επίσης μείωση των τμημάτων κατά 40-45% και κατάργηση 2.000 οργανικών θέσεων από 20 φορείς που κλείνουν. Θα γίνει αξιολόγηση βάσει προσόντων και όσοι κριθούν πλεονάζοντες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο σύστημα προαγωγών καθώς “κουρεύεται” η επετηρίδα. Επιπλέον αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των γενικών διευθυντών. Διατηρείται η μοριοδότηση αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας την τελική απόφαση θα λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός.

Αυστηροί όροι υπαγωγής και παραμονής στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Αυστηρούς όρους υπαγωγής και παραμονής στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 χρεών προβλέπει το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου, για να επιτρέψουν την αποπληρωμή των χρεών σε 48 ή και περισσότερες μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει η ρύθμιση, θα ζητούν από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία τους, αλλά και την δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις δόσεις.  Παράλληλα, θα θέτουν ως προϋπόθεση την προηγούμενη ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών του έτους 2013, καθώς και την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, θα απαιτούν την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από εδώ και στο εξής! Ακόμη κι αν ο οφειλέτης είναι συνεπής με όλα τα παραπάνω θα κινδυνεύει να χάσει το 25% του μισθού ή της σύνταξής του ή το 50% του εφάπαξ του ή ακόμη και ολόκληρα τα ποσά άλλων εισοδημάτων ή εσόδων του (ενοικίων, επιδοτήσεων κ.λπ.) καθώς η εφορία ή το τελωνείο θα διατηρεί το δικαίωμα να κατάσχει τα ποσά αυτά και να τα αφαιρεί από το εκάστοτε ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμιζόμενης οφειλής! Πάντως, η νέα ρύθμιση επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 οφειλών σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις, περισσότερες των 48, για οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες.

Το μεγάλο ψαλίδι για 1εκατ. εργαζόμενους

Ανατροπές έρχονται από τις 15 Μαΐου στους μισθούς για ένα και πλέον εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μία σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», η ουσιαστική αλλαγή από αυτές τις ρυθμίσεις είναι ότι από τις 15 Μαΐου παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις, καθώς καταργούνται το επίδομα γάμου και άλλα 64 επιδόματα. Πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτή και μόνο η αλλαγή συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αμοιβές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.
Όμως, ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ.

Προετοιμασία για το Eurogroup της 13ης Μαϊου

Μετά την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. την Μεγάλη Παρασκευή -με την οποία ολοκληρώνεται το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί το Νοέμβριο από τους δανειστές στη χώρα μας- η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Μαΐου. Η Αθήνα στοχεύει, στο συγκεκριμένο Eurogroup, να εγκριθεί η εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., ενώ συνολικότερα στοχεύει και στην έγκριση μέρους ή και ολόκληρης (όσο και αν φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή) της δόσης των 3,2 δισ. από το ΔΝΤ, καθώς έως τις 31 Μαΐου έχει προβλεφθεί να εκταμιευτεί το 1,8 δισ. Ούτως ή άλλως, «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος αποπληρωμής από τη χώρα μας των ομολόγων αξίας 5,6 δισ. που λήγουν στις 20 Μαΐου. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα καταφύγει στη διενέργεια έκτακτης έκδοσης έντοκων γραμματίων με στόχο τη συγκέντρωση ποσού που ίσως ξεπεράσει και τα 1,5 δισ. ευρώ. Γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αφού οι ελληνικές τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν κεφάλαια (αφού αυτές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο αυτών των δημοπρασιών) αντί τα χρήματα να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες με υπουργικές πράξεις θα πρέπει να εξειδικευτούν οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ παράλληλα θα προετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε Πεκίνο και Σαγκάη, 15-19 Μαΐου.

Οι ειδικές κατηγορίες και πανελλήνιες εξετάσεις

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τρεις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Πρώτη είναι η ειδική κατηγορία πολυτέκνων: Σε αυτή την ειδική κατηγορία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπό προϋποθέσεις οικογένειες με τρία ή και με δύο παιδιά μπορούν να έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

Δεύτερον: Ειδική κατηγορία τριτέκνων: Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οικογένειες με τρία παιδιά ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Επίσης εντάσσονται και οικογένειες με περισσότερα των τριών τέκνων που όμως δεν διαθέτουν πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, γιατί όταν απέκτησαν το τέταρτο παιδί τους ένα από τα μεγαλύτερα τέκνα είχε ξεπεράσει το όριο των 23 ή και 25 ετών.
Τρίτον: Κατηγορία κοινωνικών κριτηρίων.

Απομάκρυνση 150,000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015

«Έχουμε βγει από τα χειρότερα», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και υποστηρίζει ότι πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος. Επισημαίνει ωστόσο ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας», και αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα, ως σημαντική παράμετρο, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ο κύριος Στουρνάρας εκφράζει την ικανοποίησή του, για την πρόσφατη ψήφιση πακέτου μέτρων, από την Βουλή και τονίζει ότι υπάρχει καλό πολιτικό κλίμα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι διευκολύνουν το έργο του, καθώς δεν εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments