ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 17 Ιανουαρίου 2013
  • Views115

Το ζήτημα της λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού θέτει με ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης σημειώνοντας πως οι πολίτες είναι απροστάτευτοι από την «ανεξέλεγκτη» λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχελάκη, η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων φοροδιαφεύγει συστηματικά, καθώς δεν εκδίδει  αποδείξεις και τιμολόγια. Μάλιστα αναφέρθηκε σε πρόσφατους ελέγχους του ΣΔΟΕ όπου διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 85% οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν προβεί στην προβλεπόμενη από το νόμο έναρξη επαγγέλματος.

Επιπλέον, συνέχισε, υφίστανται σοβαρές υπόνοιες για την τέλεση των αδικημάτων της κλεπταποδοχής, της λαθρεμπορίας χρυσού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Μιχελάκης, μεταξύ άλλων, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω των ανταλλακτηρίων χρυσού,  πού και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά στα καταστήματα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστών.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments