ΚΟΣΜΟΣ — 21 Μαρτίου 2013
  • Views199

Χρειάζεται ανανέωση της δέσμευσης και από τις δύο πλευρές για να διατηρηθεί η εποικοδομητική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, υποστήριξε η επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ με το ψήφισμα της την Πέμπτη. Στο ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012, οι ευρωβουλευτές επαινούν τις συνομιλίες που μπορούν να οδηγήσουν στη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος και ζητούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτησαν με το ψήφισμά τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία για την προώθηση της “θετικής ατζέντας”, η οποία ξεκίνησε το Μάιο του 2012 με σκοπό να υποστηρίξει και να συμπληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ υποστήριξαν ότι μέσω της αμοιβαίας δέσμευσης και των σαφών στόχων, η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές και στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Η μεταρρύθμιση του τουρκικού δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Το κείμενο του ψηφίσματος χαιρετίζει μεν το τρίτο δικαστικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, επιμένει, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει και ένα τέταρτο το οποίο θα αντιμετωπίσει τον υπερβολικά ευρύ ορισμό των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης. Χρειάζεται επίσης να υπάρξει και οριοθέτηση των εξουσιών των ειδικών δικαστηρίων.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η εισαγωγή δεικτών αναφοράς θα ενισχύσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και ζητούν από το Συμβούλιο το άνοιγμα των κεφαλαίων σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).

Η βία κατά των γυναικών

Η επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση των “εγκλημάτων τιμής”, της ενδοοικογενειακής βίας και του φαινομένου των καταναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία της, ότι παρά τις προσπάθειες αυτές, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό. Όσοι δεν προστατεύουν και δεν βοηθούν τα θύματα θα πρέπει να διώκονται, επιμένουν οι ευρωβουλευτές, και απαιτούν την ενεργό προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την εκπαίδευσή τους και τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.

Νότιες γείτονες χώρες και Συρία

Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά σε ό,τι αφορά τις νότιες γείτονες χώρες, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, ενώ ενθαρρύνουν την Τουρκία να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ από ό, τι το 2012. Πέρα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, η Τουρκία και η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξουν από κοινού ένα στρατηγικό όραμα που θα δώσει ένα τέλος στην κρίση στη Συρία, αναφέρει το ψήφισμα.

Επίλυση του κουρδικού ζητήματος

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τον άμεσο πολιτικό διάλογο μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που θα διευθετήσει το κουρδικό ζήτημα με έναν ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Το κείμενο χαιρετίζει επίσης τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση της μητρικής γλώσσας στις δίκες, καθώς και τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα της εισηγήτριας Ria Oomen-Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία) υιοθετήθηκε με 54 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 8 αποχές και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συνόδου Απριλίου (15 – 18 Απριλίου).

Διαδικασία: μη νομοθετικό ψήφισμα

Υπό την προεδρία του: Elmar Brok (ΕΛΚ, Γερμανία)

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Ria Oomen Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία)

 http://www.europarl.europa.eu/meps/el/1122/RIA_OOMEN-RUIJTEN.html

Ιστοσελίδα της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

http://www.europarl.europa.eu/committees/el/afet/home.html

Νομοθετικό Παρατηρητήριο

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/2870(RSP)&l=en

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments