ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Αυγούστου 2012
  • Views257

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=y27_tEbNEHs[/tube]

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο συναντάται τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί το θέμα των απολαβών των ενστόλων. Οι αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναμένονται εξαιρετικά σφοδρές και σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην πολιτική ηγεσία των δυο υπουργείων αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οριστικοποιείται σήμερα το σχέδιο των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν στα ειδικά μισθολόγια, ώστε να μειωθούν οι αποδοχές των 250.000 περίπου λειτουργών του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλο και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια.
Οι μειώσεις που θα επιβληθούν θα είναι δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Αυτό σημαίνει ότι για τους στρατιωτικούς και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα είναι μικρότερες από ό,τι για τους αμειβόμενους με «ειδικά μισθολόγια», όπως δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, ερευνητές, διπλωμάτες κτλ.

Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την αποκρυστάλλωση των μέτρων της διετίας 2013 – 2014.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εστιάσουν στο κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και στα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει από σήμερα στα κλιμάκια της τρόικα τις βασικές κατευθύνσεις για τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτευχθεί συμφωνία για το σύνολο των παρεμβάσεων.

Στενό «μαρκάρισμα» από την τρόικα, προκειμένου να συμπεριλάβει στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ νέες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, πέραν της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, δέχεται η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, οι πιέσεις έχουν στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους του στενού δημόσιου τομέα, η οποία θα πρέπει να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Βασικός άξονας μειώσεων θα είναι η μείωση του εισαγωγικού μισθούς στο Δημόσιο. Γεγονός που θα σημάνει μείωση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια αφού υπολογίζονται με βάση αυτόν.

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα μπει μαχαίρι στα ελάχιστα εναπομείναντα επιδόματα.

Ένα από τα πρώτα θα είναι αυτό για την υπηρεσία σε παραμεθόριες περιοχές για το οποίο υπάρχει σκέψη δραματικής μείωσης ή ακόμη και πλήρους περικοπής.

Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να ζητά αποδείξεις
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2013, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «κυνήγι» των αποδείξεων, προκειμένου να γλιτώσουν φόρους.
Παράλληλα, και για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική… παρακολούθηση της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα δοθούν κίνητρα (π.χ. επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments