ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 21 Αυγούστου 2012
  • Views168

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iAmuOq5pl5g[/tube]

Σε “αγκάθι” για τη συνοχή της κυβέρνησης εξελίσσεται η εφεδρεία, καθώς την ώρα που ΠΑΣΟΚ και (κυρίως) ΔΗΜΑΡ, διαφωνούν με την επαναφορά του μέτρου, το οικονομικό επιτελείο επιμένει.
Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα στο εξωτερικό.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το πακέτο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είπε ότι ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” τίποτα.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι “μιλάμε για άλλου τύπου εφεδρεία”, παραδέχθηκε δηλαδή ότι η εφεδρεία παραμένει στο τραπέζι.
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι το κόμμα τους συμμετέχει στην κυβέρνηση, περιμένοντας να τηρηθεί στο ακέραιο η προγραμματική συμφωνία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν πρόκειται να επανέλθει.
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως δείχνει να επιμένει, κάτι που σημαίνει ότι ίσως στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενόψει των νέων μέτρων, η εφεδρεία να αποτελέσει την αφορμή για μια κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην αγορά προχωρά και επισήμως από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δώσει σε υπουργεία, υπηρεσίες και εταιρείες να αποστείλουν με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) όλα τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές για να ξεκινήσει νέος κύκλος διασταυρώσεων και ελέγχου των εισοδημάτων εν όψει και της καθολικής εφαρμογής του “πόθεν έσχες”.
Ετσι, και τυπικά πλέον, μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ακόμη και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.
Για πρώτη φορά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα, μείωση επιτοκίου και επιτάχυνση πληρωμών.
Δεν αποκλείονται συμβολικές ή ήσσονος σημασίας παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, εκτιμούν Γερμανοί πολιτικοί και σχολιαστές.
Στις πρώτες εκτιμήσεις τους μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο οι Γερμανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην γερμανική στάση απέναντι στην Αθήνα.
Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δηλώνει:”Αν οι παραχωρήσεις σημαίνουν περισσότερα χρήματα, τότε η απάντησή μας είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Το συνολικό ύψος του πακέτου βοήθειας δεν μπορεί να αυξηθεί. Μέσα στο σημερινό πλαίσιο όμως θεωρώ δυνατές ορισμένες προσαρμογές, όσον αφορά για παράδειγμα ποιά μέτρα θα έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ή με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά”.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments