ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 20 Αυγούστου 2012
  • Views153

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ekDACzVV_Os[/tube]

Με ταχύ ρυθμό οι κυπριακές αρχές προωθούν το σχέδιο απαγκίστρωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ελληνική αγορά, επιφέροντας νέες αλλαγές και στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη. Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φέρουν την Alpha Bank να διαπραγματεύεται την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων με την Τράπεζα Κύπρου και τη MIG να αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή τη Marfin Egnatia. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ίδιες οι κυπριακές τράπεζες (καταρχήν η Λαϊκή Τράπεζα και εν συνεχεία η Τράπεζα Κύπρου) προσπαθούν να απομονώσουν τα στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να μειώσουν έτσι τον «ελληνικό κίνδυνο»

Aναγκαία κρίνεται, με γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα -ο οποίος συντάχθηκε το 1946 και έκτοτε συμπληρώνεται και βελτιώνεται με αγορανομικές διατάξεις- για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές δυσλειτουργίας και στρεβλώσεων στην αγορά που, πολλές φορές, κρατούν ψηλά τις τιμές. Στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνει ότι ο Αγορανομικός Κώδικας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρατηρούμενες νέες μορφές δυσλειτουργίας και στρέβλωσης της αγοράς, ενώ ο μεγάλος ετήσιος αριθμός Αγορανομικών Διατάξεων (ΑΔ) που εκδίδονται από τη Διοίκηση (π.χ. το 2009 εκδόθηκαν 15, το 2010 εννέα και το 2011 πέντε), “πιθανόν να υποδεικνύουν την έλλειψη αποτελεσματικού και σταθερού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των εγχώριων κλαδικών αγορών και να λειτουργεί ως κίνητρο εκδήλωσης αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών”.

Εντατικές διαβουλεύσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επίκεντρο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ενώ εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως η στήριξη προς την Ισπανία και την Ιταλία. Στις 22 του μηνός ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έρθει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στις 23, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα δει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και το επόμενο διήμερο, 24 και 25 Αυγούστου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον κ. Ολάντ στο Παρίσι.

Διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. «Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση», τονίζει και επισημαίνει ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Άσμουσεν επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments