ΚΑΒΑΛΑ — 31 Οκτωβρίου 2012
  • Views135

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση που έλαβε χώρα, σήμερα το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, μεταξύ του γενικού διευθυντή της ELFE ΑΕ Διονυσίου Μπεχράκη και των εργαζομένων της βιομηχανίας. Το θέμα της συνάντησης ήταν η συζήτηση περί της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, και όπως όλα δείχνουν η συζήτηση αυτή θα διαρκέσει επί μακρόν. Η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των εργαζομένων της βιομηχανίας, και η οποία μιλάει για ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα (κάτι που περιλαμβάνει και τις ενδεχόμενες μειώσεις στις αποδοχές) αντιμετωπίστηκε καταρχήν με επιφυλακτικότητα από την διοίκηση, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ελλοχεύει ο φόβος για ψαλίδισμα αποδοχών κατά το δοκούν, κάτι που όπως επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Δημοπρασίες αερίου για βιομηχανικούς σκοπούς – Πιθανότητα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου;

Την ίδια ώρα, πάντως, πολλές οικονομικές ιστοσελίδες δημοσιεύουν ειδήσεις περί δημοπρασιών φυσικού αερίου για βιομηχανικούς πελάτες από την ΔΕΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αφορά άμεσα την ΒΦΛ αλλά και την Kavala Oil, ωστόσο όταν ερωτήθη η διοίκηση της βιομηχανίας από τους εργαζόμενους για το θέμα αυτό δήλωσε άγνοια.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής (πηγή: capital.gr)

Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δημοπρασίες φυσικού αερίου που θα διαθέσει η ΔΕΠΑ σε βιομηχανικούς πελάτες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι δημοπρασίες θα συνδυαστούν με εκχώρηση μεταφορικής ικανότητας, στο δίκτυο, ώστε να βοηθηθεί η καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο που θέτει σε εφαρμογή η επιχείρηση αερίου μετά και από την έκκληση την περασμένη Παρασκευή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τη ΔΕΠΑ, για μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

Η ανακοίνωση του κ. Παπαγεωργίου, σημειωτέον, εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΡΑΕ για τον ορισμό προσωρινής τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύεται η ΛΑΡΚΟ και την οποία η ΔΕΗ δήλωσε ότι προτίθεται να προσβάλει στα αρμόδια δικαστήρια. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η ΔΕΗ και απέναντι στην απόφαση για τον ορισμό προσωρινής τιμής για την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ωστόσο τα ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΗ εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ για την ΑτΕ απερρίφθησαν από το αρμόδιο δικαστήριο.

Αντίθετα με τη ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την παραχώρηση μέσω δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές σε επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες. Οι δημοπρασίες αυτές – ήδη έγιναν οι πρώτες επαφές με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να οργανωθεί το εγχείρημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – σε καμία περίπτωση δε θα ξεπερνούν το 9% των συνολικών ποσοτήτων  που εμπορεύεται η εταιρεία. Οι ποσότητες προς δημοπράτηση θα είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των βιομηχανικών πελατών. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, πάντως, ένα ακόμη αίτημα είναι εφόσον στις δημοπρασίες συμμετάσχουν και οι ΕΠΑ, τότε το όφελος να μετακυληθεί και στους μικρότερους βιομηχανικούς πελάτες που δεν είναι επιλέγοντες (δηλαδή δεν προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ αλλά από τις κατά τόπους ΕΠΑ).

Πέραν των δημοπρασιών πάντως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες εκπτώσεις σε βιομηχανικούς πελάτες από τη ΔΕΠΑ. Επίσης οι πελάτες αυτοί έχουν ενημερωθεί ότι η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της (Gazprom, Botas, Sonatrach) επικαλούμενη τις ειδικές συνθήκες κρίσης που επικρατούν στη χώρα και ζητώντας επιπλέον εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει οι βιομηχανικοί πελάτες θα περάσουν αυτούσιες στη βιομηχανία. Σημειώνεται όπως είχε ζητηθεί από τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές θα ζητηθεί και η συνδρομή της κυβέρνησης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments