ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 25 Ιουλίου 2013
  • Views125

Την ώρα που η Blackrock ανεβάζει εκ νέου τις επισφάλειες και ζητά από τις ελληνικές τράπεζες έναν τεράστιο όγκο στοιχείων για να διαμορφώσει τη νέα εικόνα αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Σημαντικές επαφές με τις τράπεζες θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των θεμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας που ήδη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει, ο κ. Χατζηδάκης θα αναφερθεί στις αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν στο σκέλος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ενώ θα υπάρξει και μια πρώτη συζήτηση για το μείζον ζήτημα της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσουν ζητήματα ελέγχου των δανειοληπτών, ώστε να διαπιστωθούν τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής τους κατάστασης. Είναι πιθανό να υιοθετηθεί το σύστημα των συνεντεύξεων, κατά το ιρλανδικό μοντέλο, όπου μια επιτροπή εξετάζει τα έσοδα και τις δαπάνες του δανειολήπτη και αποφασίζει τι πρέπει να πληρώνει και τι όχι, για να καταλήξει στο ποσό που θα διαθέτει στην αποπληρωμή των δανείων.

Επίσης, θα συζητηθεί η αυστηροποίηση του ελέγχου των πιστωτικών καρτών, ενώ συζήτηση θα υπάρξει για το κατά πόσο μπορεί να γίνει ή όχι κούρεμα σε συγκεκριμένες μορφές δανείων, αν και κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να μπορεί να υποστηριχτεί από πλευράς νομοθετικού πλαισίου. Πάντως επιχειρείται να υπάρξει σχετική φόρμουλα τουλάχιστον σε ένα πεδίο.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες, όπως όλα δείχνουν, θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα, καθώς η Blackrock έχει επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών που αφορά το λεγόμενο “asset quality”.

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των τραπεζιτών, ανέρχεται τώρα στο 30% του συνόλου των δανείων. Η Blackrock προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και ζητά από τις ελληνικές τράπεζες έναν τεράστιο όγκο στοιχείων για να διαμορφώσει τη νέα εικόνα αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει επιδεινωθεί. Τα τελικά πορίσματα της Blackrock αναμένονται τον Νοέμβριο…

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments