ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 16 Ιουλίου 2013
  • Views140

Συνάντηση των αρχηγών για αλλαγές στο παρά πέντε

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ό , τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αποφασίστηκε η κατάθεση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίου που θα προβλέπει νέες ειδικότητες, στο πλαίσιο γενικότερων αλλαγών και εκσυγχρονισμού στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όσο για τους υπάρχοντες καθηγητές που μπαίνουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, θα υπάρχει πρόνοια στο πολυνομοσχέδιο ότι οι περισσότεροι θα απορροφηθούν σε διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας και αλλού, ενώ θα ενταχθούν άμεσα σε άλλες θέσεις του Δημοσίου όσοι εκπαιδευτικοί κατέχουν μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς τίτλους κλπ.

Οι χαμένοι του νέου Φορολογικού

Φορολογουμένους πολλών ταχυτήτων δημιουργεί ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, στον οποίο ενσωματώνονται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου 4110/2013. Σύμφωνα με την «Ημερησία», ο νέος Κώδικας αλλάζει το τοπίο στη φορολογία εισοδήματος, ενώ οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου φέρνουν φοροεπιβαρύνσεις σε όσους αποκτούν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια, σε φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη, αλλά και σε όσους επενδύουν στο Χρηματιστήριο. Στους μεγάλους χαμένους των νέων φορολογικών διατάξεων είναι και οι έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα πληρώνουν φόρο με συντελεστές 26% έως και 40,3%, αλλά και εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.550 ευρώ και βαρύνονται με ένα ή περισσότερα παιδιά, που θα πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους από το 2014. Με τις νέες διατάξεις φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους.

Λοβέρδος : Τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του πορίσματος για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναδεικνύεται για την Κουμουνδούρου η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, καθώς υπάρχουν μεγάλες εσωκομματικές γκρίνιες και έντονη δυσαρέσκεια για το αποτέλεσμα στην εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το «περιβάλλον Τσίπρα» βάλλεται έντονα από την «Πλατφόρμα 2010» των Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιάννη Μπαλάφα, Κώστα Πουλάκη, Ρένας Δούρου κ.α., μένεα πνέουν και οι «πασοκογενείς» που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν ψηφίστηκαν για τη νέα ΚΠΕ, ενώ αντιθέσεις υπάρχουν και στον πυρήνα της ΑΡΕΝ, της παράταξης που αναφέρεται απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απάντηση στο ερώτημα «πώς θα διαχειριστεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το 30,15% της Αριστερής Πλατφόρμας;», με την πρώτη ένδειξη -με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα στελέχη της- να προϊδεάζει για σκληρή προγραμματική και πολιτική στάση.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments