ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 05 Απριλίου 2013
  • Views146

Διαπιστώνοντας ότι για όλα τα εκκρεμή ζητήματα υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές απόψεων με την τρόικα και ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών  δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές  στην παρούσα φάση χωρίς τεράστιο πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση αλλάζει τακτική: Αντί να διαπραγματευθεί  ένα προς ένα όλα τα ανοιχτά θέματα,  επιδιώκει μια συνολική συμφωνία-πακέτο, που δεν θα υπεισέρχεται σε λεπτομέρεις και ουσιαστικά θα μεταθέτει το πρόβλημα. Για να πείσει τους τροϊκανούς να δείξουν διαλλακτικότητα,  επικαλείται τον κίνδυνο διαρραγής της συνοχής κα αποδυνάμωσης του κυβερνητικού σχήματος.

Το “μήνυμα” δόθηκε κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου. Ουσιαστική συζήτηση επί της ουσίας δεν έγινε.  Συμφωνήθηκε μόνον η λίστα των εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν, ώστε η τρόικα να συντάξει θετική έκθεση-αξιολόγησή και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των καθυστερούμενων δόσεων 8,8 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα». Αργότερα, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του Γ. Πρετεντέρη είπε ότι «τα πράγματα με την τρόικα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα»,  προσθέτοντας εμφατικά ότι «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη».

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη γκάμα των θεμάτων – δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά – και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση και ασφαλείς εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση του φόρου που θα αντικαταστήσει το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Νέα μέτρα το καλοκαίρι

Μείζον ζήτημα παραμένει βέβαια η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.  Θα χρειασθεί αποσδήποτε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία επ’ αυτού, για να γίνει εκταμίευση των δύο καθστερούμενων δόσεων («υπόλοιπο» Δεκεμβρίου 2,8 δισ. ευρώ και δόσς  α΄ τριμήνου 6 δισ. ευρώ).

Για τα 6 δισ. της δόσης α’ τριμήνου οι τροϊκανοί  θα επιμείνουν να εκμαιεύσουν δεσμεύσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται διαπραγματευτικά σε δύσκολη θέση, καθώς υπάρχει “τρύπα”  2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, ενώ  η κατάσταση στα Ταμεία είναι άκρως ανησυχητική  και τα ελλείμματα τους διογκώνονται, λόγω της εκρηκτικής ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι μια απόκλιση στους δημοσιονομικούς στόχους θα  γίνει ανεκτή από την τρόικα, χωρίς να συνοδευθεί από απαίτηση για νέα μέτρα, καθώς μπορεί να αποδοθεί στις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης,

Η απαίτηση για νέα μέτρα μάλλον θα μετατεθεί λοιπόν για το καλοκαίρι.

Επιμένουν για Εθνική -Eurobank

Στις δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας  επιβεβαίωσε  ότι στην ατζέντα των εκκρεμών θεμάτων περιλαμβάνεται και το ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να προχωρήσει κανονικά η συγχώνευση και η επιλογή αυτή επαναβεβαιώθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης.

Ομως, σταθερή στις απόψεις της παραμένει και η τρόικα,  που θέλει να παραμείνουν προς το παρόν αυτοτελείς οι δύο τράπεζες, με απώτερο  – και μη ομολογούμενο στόχο – να πουληθούν.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments