ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 10 Μαΐου 2013
  • Views156

Σε συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στις τράπεζες, με μειώσεις των βασικών μισθών κατά 6%, κατέληξε η διαπραγμάτευση της ΟΤΟΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να εγκρίνει το πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία, εκτός από τη μείωση των μισθών, προβλέπει:

– Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού (μισός μισθός ετησίως),
– Διατήρηση των λοιπών επιδομάτων (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος γάμου),
– Απογευματινή λειτουργία των υποκαταστημάτων 8 το πρωί με 7 το απόγευμα σε κεντρικά σημεία και
– Μια γενική ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, λαμβανομένων υπόψη των γενικών, αλλά και των ειδικών συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μείωση του βασικού μισθού θα οδηγήσει σε μείωση πολλών επιδομάτων που βασίζονται στο μισθό.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, καθώς η ΟΤΟΕ «έτρεξε» να προλάβει την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας στις 14 Μαΐου, προκειμένου οι 54.000 τραπεζουπαλλήλοι να μην βρεθούν στον «αέρα».

Χωρίς την κάλυψη της κλαδικής σύμβασης, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τραπεζίτες είχαν το δικαίωμα να μειώσουν τις αποδοχές τους μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και να καταργήσουν τα περισσότερα επιδόματά τους.

Να σημειωθεί  οι περισσότερες τράπεζες είχαν ήδη υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις και κατάργηση επιδομάτων το 2012.

Η ΟΤΟΕ είναι η μόνη ομοσπονδία που υπέγραψε φέτος κλαδική σύμβαση (πέρυσι υπέγραψαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι) μετά την εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων, που οδηγούν στο τέλος των συλλογικών συμβάσεων

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments