ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 17 Ιουλίου 2012
  • Views271

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=z02EqrsKUQY[/tube]

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, το οποίο συνεδρίασε χθες στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενημερώθηκε για το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» και κλήθηκε να λάβει απόφαση για την απαλλοτρίωση από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας 74 στρεμμάτων που ανήκουν στον Δήμο Καβάλας για τις λειτουργικές ανάγκες του λιμανιού. Τόσο η πλευρά του Δήμου όσο και αυτή του ΟΛΚ έδειξαν διάθεση να συνεργαστούν, τόσο όσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης του εμπορικού λιμανιού (έστω και σε ένα τροποποιημένο σχέδιο διαχείρισης) όσο και στην διεκδίκηση του κεντρικού επιβατικού λιμένα. Το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης Σιμιτσή με την προϋπόθεση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τον ΟΛΚ.

Η εισήγηση Σιμιτσή

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στην εισήγηση του επέμεινε στην απαλλοτρίωση και των 74 στρεμμάτων στο νέο λιμάνι από τον ΟΛΚ, ενώ υπογράμμισε πως ο δήμος δεν έλαβε ποτέ την παραμικρή επίσημη ενημέρωση. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε (μεταξύ άλλων):

Για μας δεν έχει σημασία το ποσό γιατί είναι πρωτόδικη η απόφαση. Δεν ασκήσαμε το δικαίωμά μας ότι μπορούσαμε και με εξαναγκασμό να εισπράξουμε το 40% από την προσωρινή τιμή, δηλαδή 600 χιλιάδες ευρώ μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Για το δήμο Καβάλας πρώτη και κύρια σημασία είναι να έχουμε ένα μεγάλο λιμάνι με αναπτυξιακές προοπτικές που δε θα το αντιμετωπίζουμε με τις αδυναμίες της τωρινής εποχής αλλά, με τις προοπτικές του μέλλοντος, δηλαδή αναπτυξιακός πόλος και Βαλκανική πύλη, που δεν είναι τυχαίος χαρακτηρισμός. Είναι η βασική αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει στα επιχειρησιακά σχέδια. Δεν πρέπει να είναι όμως περιορισμένης έκτασης. Κι ως δήμος αν χρειαστεί να δώσουμε και άλλα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.

Διαφωνούμε με την απόφαση Παμπούκη και για μια σειρά νομικούς λόγους μπορεί να ακυρωθεί όμως πρώτα από όλα είναι πολιτικό το ζήτημα. Μπορούμε να πιέσουμε να ανακληθεί και να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση για να μπορεί να αναπτυχθεί το λιμάνι άσχετα με το τι έχει σήμερα. Αν έχει ελπίδα θα πρέπει να έχει όλη την αναγκαία επιφάνεια. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό να έχει και μια αποζημίωση ο δήμος για την ιδιοκτησία του που απώλεσε, για κάτι καλό. Για μας πρωτεύων είναι το λιμάνι και στη συνέχεια η αποζημίωση που θα ορίσει το δικαστήριο όποια κι αν είναι.

Αδάμ Κοσμίδης: Να προβούμε σε διαπραγμάτευση

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα ήταν δικαιολογημένη μια παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, πάντως, ο κ. Κοσμίδης δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να εξαγοραστούν και τα υπόλοιπα 56 στρέμματα σε μία πρόθεση συμβιβασμού.

Σήμερα δεχόμαστε πως έγινε ζημία στον χώρο εκείνο, χωρίς υπαιτιότητα του Οργανισμού και να προβούμε τώρα σε μια διαπραγμάτευση άμεση ο δήμος κι εμείς, να αποπληρώσουμε το τίμημα που θα συμφωνήσουμε κοινά αποδεκτό. Να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τα 18 στρέμματα και με το ίδιο τίμημα να πάρουμε και τα υπόλοιπα. Αν ο δήμος δε μπορεί να περιμένει έχουμε συγκριτικά στοιχεία για να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα εγκριθεί από τα συλλογικά μας όργανα, ήταν τα λόγια του κ. Κοσμίδη.

Τοποθετήσεις αντιπολίτευσης

Δεν έλειψαν, πάντως, και οι αιχμές από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Καβάλας χειρίστηκε το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιοντζής μίλησε για παταγώδη διάψευση και ασυνέπεια από πλευράς δημάρχου (Αυτά τα γεγονότα σας εκθέτουν πραγματικά. Ξαφνικά εμφανίζεστε σα να μας επιτέθηκαν εξωγήινοι και μας καλείτε σε αντεπίθεση κατά των εχθρών! Η ουσία λέει ότι δεν εξυπηρετήσατε σωστά τα συμφέροντα του δήμου Καβάλας. Μιλούσατε προεκλογικά σα να έχετε 1,5 εκατομμύριο στο ταμείο. Αυτό είναι παταγώδης διάψευση και ασυνέπεια ενός δημόσιου προσώπου απέναντι στους πολίτες.), ενώ αρνήθηκε να πιστέψει ότι ο κ. Σιμιτσής είχε άγνοια για τις κινήσεις του ΟΛΚ. Ωστόσο ο κ. Καλλιοντζής τόνισε ότι δεν διαφωνεί με την εισήγηση Σιμιτσή.

Ο κ. Εριφυλλίδης ζήτησε από τον κ. Σιμιτσή να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, υπενθύμισε ότι μέχρι χθες το πρωί δεν υπήρχε η εισήγηση του δημάρχου και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων, χαρακτηρίζοντας το θέμα του λιμανιού ως το μείζον που συζητά το Σώμα εντός αυτής της θητείας. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΟΛΚ ζήτησε να απαλλάξει το δήμο από τα επιπλέον 58 στρέμματα, καθώς εξέφρασε την απορία του για το ποιος θα αξιοποιήσει την περιοχή αυτή.

Τέλος, ο κ. Λιόγκας εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματική αντιδικία είναι μεταξύ δήμου και κυβέρνησης, ενώ επεσήμανε ότι ο δήμος αδικείται κατάφωρα και θα πρέπει να αποζημιωθεί για όσα έδωσε). Ανεξάρτητα αν θα διεκδικηθεί η χερσαία εγώ δε θα επιμείνω ότι στα 317 στρέμματα που παρουσιάζει εδώ ο πρόεδρος του ΟΛΚ πρέπει να βάλουμε άλλα 56. Αλλά θα επιμείνω στο ότι ο δήμος πρέπει να αποζημιωθεί για όσα έδωσε. Αδικείται κατάφωρα με το μέγεθος της χερσαίας εντός της πόλης που εδώ ο ΟΛΚ την χρειάζεται γιατί έχει έσοδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόγκας

Τι δήλωσαν οι υπόλοιποι ομιλητές

Στη συνεδρίαση ζήτησαν τον λόγο, επίσης, ο βουλευτής Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης, ο πρώην βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς και ο πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. Γιάννης Τσακλίδης. Όλοι τους, στις εισηγήσεις τους, έκαναν έκκληση για να βρεθεί η χρυσή τομή, εφόσον όλες οι πλευρές καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments