ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 13 Δεκεμβρίου 2012
  • Views178

Υπό αμφισβήτηση τέθηκε, από την δημοτική παράταξη “Συμπαράταξη Πολιτών”, η χρησιμότητα και η σκοπιμότητα της κατασκευής της νέας περιμετρικής οδού της Καβάλας, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Νέας Πόλης με θέμα “Η νέα Περιμετρική της Καβάλας”. Την συνάντηση αυτή συντόνισαν ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Βέρρος, ο πολιτευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Σωτηριάδης, η συγκοινωνιολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Τσανάκα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=lqO49evumX4[/tube]

Κατά την διάρκεια των ομιλιών τους, άπαντες στάθηκαν στο κατά πόσο χρήσιμη θα είναι η νέα περιμετρική οδός από κυκλοφοριακής άποψης, με βάση το γεγονός ότι δεν έχουν λυθεί ακόμα τα κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου της Καβάλας, αλλά και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ουσιαστικές συγκοινωνιακές μελέτες και μελέτες σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ στάθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου αλλά και στο οικονομικό σκέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η περιμετρική οδός είναι μεν (από τεχνικής άποψης, έπειτα και από μελέτες που πραγματοποίησε το ΤΕΕ) απαραίτητη για την Καβάλα, αλλά όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί (τούνελ, επίγεια χάραξη) δεν έχουν πάρει υψηλή βαθμολογία από τις έρευνες του ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι:

«Ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα και στις δύο λύσεις είναι ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη σχέση με αυτό που εμείς φανταζόμαστε για την Περιμετρική, δηλαδή το να είναι πιο κοντά στην πόλη, να συνδέεται με οδούς και με κόμβους. Από τεχνική άποψη, φαίνεται δύσκολο. Ίσως, όμως, δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια των μελετητών να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία πρόσβαση, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Χωράφας. Και οι δύο λύσεις στέλνουν την κυκλοφορία από εκεί που σήμερα σταματάει, δηλαδή, πολύ πίσω από τον Άγιο Τρύφωνα. Αυτές δεν είναι περιμετρικές αλλά μίνι παρακάμψεις. Και φυσικά, δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θα δώσουμε 50 εκατομμύρια για να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη. Υπό την πίεση του χρόνου δεν γίνεται να συνεκτιμηθούν οι παράμετροι και να υπάρξουν βέλτιστες λύσεις.

Όσον αφορά τη λύση της σήραγγας, με απλούς υπολογισμούς δεν προκύπτει ότι η οικονομική διαφορά ανάμεσα στις δύο λύσεις είναι σημαντικά μεγάλη λέγοντας ότι η απόκλιση δεν υπολογίζεται πάνω από 5 – 7 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από τη λύση που εμφανίζουμε, η οποία είναι πέντε ή δέκα φορές φθηνότερη από την άλλη, αφού η επίγεια χάραξη είναι κατά 1.600 μέτρα μεγαλύτερη, διότι κάνει έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το περιαστικό δάσος σε σχέση με τη σήραγγα.”

Σχετικά με προτάσεις ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως θα μπορούσε «να κατέβει ο δρόμος, να μην περνάει μέσα από το περιαστικό δάσος, να μπει στην οδό Χαλεπά και με μονοδρομήσεις σε εκείνη την περιοχή να παρακάμψει τον λόφο και να βγει προς τον Άγιο Αθανάσιο, απαιτούμενων, φυσικά, απαλλοτριώσεων, οι οποίες, όμως, υφίστανται ακόμη και με τη σημερινή χάραξη.”

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments