ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 12 Ιανουαρίου 2012
  • Views123

Επετεύχθη, τελικά, συμβιβασμός μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, και έτσι η καταβολή της οφειλής των περίπου 24 εκατομμυρίων € της ΒΦΛ προς την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου λόγω της χρήσης φυσικού αερίου από την ΒΦΛ μετατίθεται για την άνοιξη. Η είδηση αυτή προέκυψε μετά και την συνάντηση που είχανε, χθες το απόγευμα, οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και της ΒΦΛ.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική οφειλή της ΒΦΛ προς την ΔΕΠΑ εξαιτίας της παροχής φυσικού αερίου ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση, όμως, μια συμφωνία που βρισκόταν παράλληλα σε ισχύ, η ΔΕΠΑ είχε ορίσει ένα πιστωτικό όριο 4 μηνών, εντός του οποίου η ΒΦΛ θα έπρεπε να καταβάλλει (ως ληξιπρόθεσμη οφειλή) το ποσό των 24 εκατομμυρίων € (ένα μερίδιο, δηλαδή, από το σύνολο των 60 εκ. €).

Ωστόσο τα γνωστά -σε όλη την τοπική κοινωνία- οικονομικά προβλήματα της βιομηχανίας απέτρεπαν τους διοικούντες της από το να εξοφλήσουν την οφειλή της από την χρήση του φυσικού αερίου. Μετά, μάλιστα, και το “τελεσίγραφο” που απηύθυνε η ΔΕΠΑ για εξόφληση του χρέους ως τις 15 Ιανουαρίου, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την ΒΦΛ, καθώς οποιαδήποτε διακοπή της τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο θα απέβαινε καταστροφική (ήδη, πάντως, οι εργαζόμενοι είχαν θέσει σε ετοιμότητα παλαιότερα, εφεδρικά συστήματα λειτουργίας του εργοστασίου με μαζούτ, για παν ενδεχόμενο).

Έτσι, χθες στις 5 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση, στην οποία παρευρέθησαν αυτή παρευρέθησαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, οι τέσσερις βουλευτές του νομού Καβάλας, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΦΛ, ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Δημήτριος Μπεχράκης και η διοίκηση της ΔΕΠΑ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Χάρη Σαχίνη. Η συνάντηση αυτή είχε σαν στόχο της να βρεθεί μια χρυσή τομή για την άμεση επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος για την ΒΦΛ.

Μετά και τις πιέσεις όλων των φορέων προς την ΔΕΠΑ, η διοίκησή της υπαναχώρησε από την αρχική της απαίτηση για άμεση καταβολή των οφειλόμενων ως τις 15 Ιανουαρίου. Έτσι, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΒΦΛ μετατέθηκε για την άνοιξη, ενώ παράλληλα δέχτηκε να μεγαλώσει το πιστωτικό όριο προς την λιπασματοβιομηχανία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ΔΕΠΑ-ΒΦΛ θα καθοριστούν σε νέα συνάντηση, η οποία θα γίνει σήμερα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments