ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 13 Μαρτίου 2013
  • Views316

Στον αντίποδα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που σημειώνει άνοδο σε όλη την Ευρώπη, κινήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση “Σχετικά με την ένταξη των μεταναστών, τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και την εξωτερική διάσταση του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης της ΕΕ.”

Η έκθεση, την οποία η κυρία Ράπτη χαρακτήρισε “τολμηρή” κι η οποία υιοθετήθηκε παμψηφεί στην επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών από τρίτες χώρες, στην ισότητα ευκαιριών τόσο στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση όσο και στις άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας, ενώ υποδεικνύει και τρόπους που μπορούν οι χώρες – μέλη να συνδράμουν τους νόμιμους μετανάστες στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας. Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η έκθεση ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη – σε μια στιγμή κατά την οποία απαιτούνται τολμηρές προτάσεις. Σημείωσε ακόμη τη σημασία που έχει η μνήμη, κυρίως για όσους προέρχονται από μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν ζήσει τη μετανάστευση : “όταν οι Έλληνες μετανάστες πήγαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάστηκαν, προόδευσαν και γύρισαν στην πατρίδα τους δίνοντας και εκεί προστιθέμενη αξία”, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ράπτη.

Η κυρία Ράπτη υπογράμμισε επιπλέον δυο στοιχεία: Πρώτον, τη σημασία που έχει στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να προσπαθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημιουργεί πιο δίκαιες συνθήκες διαβίωσης. Δεύτερον, πως οι νόμιμοι μετανάστες, πέρα από συνεισφορά στο ανθρώπινο κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο, μπορούν να καταστούν αιμοδότες των ασφαλιστικών συστημάτων της Ευρώπης που γερνάει. “Ακολουθώντας τη γραμμή της έκθεσης”, ανέφερε η κυρία Ράπτη, “προτείνω να δούμε τη νόμιμη μετανάστευση όχι ως πρόβλημα αλλά ως ευκαιρία για να γίνουμε όλοι καλύτεροι”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έθεσε ο συνάδελφος της ευρωβουλευτής, ο κύριος Zbigniew Ziobro, η κυρία Ράπτη τόνισε ότι “η μετανάστευση, η νόμιμη μετανάστευση, μπορεί να προσφέρει λύσεις και στα δικά μας προβλήματα”.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments