ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 09 Μαρτίου 2012
  • Views114

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=4n_QtMzIp50[/tube]

Άκρως επιτυχημένη η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων που ανήλθε τελικά σε ποσοστό 95,7% με την ενεργοποίηση των CACs.

Η επιτυχία από την οποία στέφθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών στη μεγαλύτερη απομείωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία ανοίγει τον δρόμο και για την έγκριση του νέου δανειακού πακέτου ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το Διεθνές Νομισματικό.

Από τα 206 δισεκατομμύρια ευρώ του συνολικού χρέους των ιδιωτών, κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισεκατομμυρίων ευρώ αποδέχθηκαν την εθελοντική ανταλλαγή και των τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Από τα περίπου 177 δισεκατομμύρια ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή τίτλων αξίας περίπου 152 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών.

Η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε ακόμη προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου.

Αν γίνουν αποδεκτές οι συναινέσεις για τις τροποποιήσεις των όρων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS), το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισεκατομμυρίων ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.

“Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Στις 13:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ στις τρεις το μεσημέρι θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα γνωστά CACS ή όχι, δηλαδή αν το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό για όλους ή όχι.

Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, ανοίγει ο δρόμος για πιστωτικό γεγονός (redit default) και πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Η ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, ενώ στις 15 Μαρτίου συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Στις 27 – 29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους βρετανικού δικαίου για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI και στις 11 Απριλίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία περικοπής του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως αποφεύχθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην Ευρωζώνη.

“Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι”, δήλωσε σχετικά με το PSI, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie Rose.

ΕΚΤ: Δέχεται ξανά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα γίνονται και πάλι δεκτά ως ενέχυρο τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό δημόσιο, καθώς ενημερώθηκε για την ενεργοποίηση του σχεδίου εγγύησης των ομολόγων αυτών από το EFSF.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι τα ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά για πιστωτικές συναλλαγές στο Ευρωσύστημα μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης.

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου όταν η Ελλάδα κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτές της να δεχθούν το “κούρεμα” των ομολόγων τους, η  ΕΚΤ είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή της αποδοχής των ομολόγων της χώρας ως ενέχυρο.

Η εγγύηση των ελληνικών ομολόγων από το EFSF είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου 2011 και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Οκτωβρίου 2011. Η ονομαστική αξία των εγγυήσεων του EFSF ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρώτο θέμα το “κούρεμα” στα διεθνή ΜΜΕ

Πρώτο θέμα στα ρεπορτάζ και στις ανταποκρίσεις των περισσότερων διεθνών πρακτορείων και Μέσων Ενημέρωσης είναι  η επιτυχημένη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το πρακτορείο Reuters  ήταν αυτό που πρώτο μετέδωσε την είδηση ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, για τίτλους που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, επικαλούμενο τόσο Έλληνα αξιωματούχο, όσο και παράγοντες της αγοράς.

Σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου από την Αθήνα αναφέρονται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που – υπό καθεστώς ανωνυμίας – υποστήριξε ότι η αποδοχή της προσφοράς για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο 95% περίπου 60 λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, ενώ συνέχιζαν να καταγράφονται νέες θετικές αντιδράσεις.

Έτσι  παρόμοιες ανώνυμες διαρροές στο Reuters έφερναν τη συμμετοχή στο 85% (Reuters) ή και το 90% (CNBC).

Ακόμα πιο αισιόδοξα μηνύματα μετέδιδε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, που έκανε λόγο για συμμετοχή της τάξης ακόμη και του 90%.

Για επιτυχημένη διαδικασία έκανε λόγο στο ρεπορτάζ του και το βρετανικό ΒΒC, το οποίο μάλιστα έκανε και αναφορά σε προηγούμενη δήλωση του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα ότι βλέπει πολύ μεγάλη επιτυχία στην όλη διαδικασία.

Τα Μέσα έδιναν μεν διαφορετικές εκτιμήσεις για την τελική συμμετοχή – εκτιμήσεις που κυμαίνονταν από το 60% Βloomberg, το 75% που μετέδιδε στην ηλεκτρονική της σελίδα η αμερικανική Wall Street Journal,  έως το 90% του CNBC.

Οι ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν να ανταλλάξουν το 85% περίπου των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν έναντι νέων τίτλων στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έγινε ποτέ στην ιστορία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τραπεζίτη.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία εμφάνισαν ότι περίπου 155 δισ. ευρώ από το σύνολο των 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, δήλωσε ο τραπεζίτης, όπως και 12 δισ. ευρώ σε ομόλογα μη ελληνικού δημοσίου, αλλά και 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα από κρατικές εταιρείες, εγγυημένα από την κυβέρνηση.

Πηγή: News247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments