ΕΠΙΚΑΙΡΑ — 01 Ιουλίου 2013
  • Views160

Στο 26,8 % σκαρφάλωσε τον Μάρτιο η ανεργία στην Ελλάδα

Στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο από 26,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Μάιο του 2013 στο 12,1% σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ στο σύνολο της ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητη στο 10,9%.
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,1%, στις γυναίκες 30,4% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,2%.
Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Μάιο 12%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 23,8%.
Τον Μάιο του 2013 η ΕΕ είχε 26,4 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 19,2 εκατ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος, δηλαδή τον Μάιο του 2013 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,34 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη και κατά 1,32 εκατ. στην ΕΕ.
Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 11,4% σε 16,3%), η Ελλάδα (από 22,2% σε 26,8%) και η Σλοβενία (από 8,6% σε 11,2%).
Τον Μάιο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,53 εκατ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 60.000 στην Ευρωζώνη και κατά 77.000 στην ΕΕ.

Στη βουλή έγγραφο για την μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή της Θράκης

Οι προσπάθειες αλλοίωσης ή επιβολής συγκεκριμένης πολιτισμικής ταυτότητας δεν είναι ανεκτές και αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση σύμφωνα με την οποία «οι Πομάκοι καταγγέλλουν προσπάθεια εκτουρκισμού τους, μέσω χρηματισμών».

Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, ο οποίος επικαλούνταν την έκθεση Greece 2012 Human Rights Report, στην οποία αναφέρεται ότι «μέλη της κοινότητας των Πομάκων ισχυρίστηκαν ότι μέλη της τουρκικής μειονότητας, τους πίεσαν να αρνηθούν την ύπαρξη πομακικής ταυτότητας χωριστή από την τουρκική. Πομάκοι ισχυρίστηκαν πως μέλη της κοινότητάς τους έλαβαν χρηματικά κίνητρα για να αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι».

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος, «το υπουργείο Εξωτερικών τελεί εν γνώσει των διαλαμβανομένων στην τελευταία ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα. Παρόμοιες εκθέσεις αποτελούν πάντα αντικείμενο μελέτης, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από άλλα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς και γενικότερης συνεκτίμησης στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων».

Η ενδοσχολική βία στο επίκεντρο της βουλής των έφηβων

Η ενδοσχολική βία, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα ζωής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των προτάσεων της ΙΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που συνεδρίασε σήμερα σε ολομέλεια.
Οι περισσότεροι έφηβοι που ανέβηκαν στο βήμα εξέφρασαν την αγωνία τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και περιέγραψαν ως βασικά αίτια το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Επισημάνθηκε επίσης ότι το φαινόμενο κλιμακώνεται σημαντικά, όταν οι μαθητές βρίσκονται κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επικρατέστερη πρόταση αναδείχθηκε η συμβουλευτική στήριξη των σχολικών μονάδων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Οι μαθητές ζήτησαν οργανωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί το παράνομο διαδικτυακό περιβάλλον και ο εθισμός στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους εκείνους που επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση στην οικονομία σε κρίση της Δημοκρατίας, κάλεσε τους νέους και τις νέες εφήβους βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της ΙΗ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων

Εως και αύριο οι δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων

Μέχρι και αύριο Τρίτη, 2 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων έτους 2013, ανεξαρτήτως ψηφίου ΑΦΜ.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωση, πως λόγω της διήμερης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων, παρατάθηκε μέχρι και την 2α Ιουλίου 2013 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων έτους 2013 ανεξαρτήτως ψηφίου ΑΦΜ.

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments