ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 02 Φεβρουαρίου 2013
  • Views140

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ZjNLhnAnBl0[/tube]

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες σε ολόκληρη την χώρα, με εκατοντάδες τρακτέρ να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε κομβικά σημεία, κοντά στις Εθνικές Οδούς, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε διάλογο, με την προϋπόθεση οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί.

Για έκτη συνεχόμενη ημέρα, περισσότερα από 1.500 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στη Νίκαια, με τους Θεσσαλούς αγρότες να βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα και τους άνδρες των ΜΑΤ να παραμένουν απέναντί τους. Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς κάθε μέρα που περνάει προστίθενται συνεχώς αγροτικά οχήματα από τη Θράκη μέχρι τη Θεσσαλία και από τα Ιωάννινα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία και το Ναύπλιο.

Επί δύο ώρες τέθηκαν χθες το πρωί επί τάπητος από τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα αιτήματα των αγροτών, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή για διάλογο με τους αγρότες, σε διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοικτοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν ήδη ληφθεί και άλλα μέτρα για την στήριξη των αγροτών, εκτός από την επίσπευση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, όπως είναι η ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών με 200 εκατ. ευρώ αλλά και η εξασφάλιση 30 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα ταξίδια που έκανε σε Λατινική Αμερική, Γερμανία και ΗΠΑ, στο παραποιημένο βίντεο του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει από την εξουσία και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

«Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι πιστεύουν ότι η προπαγάνδα και τα χαλκεία μπορούν να νικήσουν την κοινωνία και την πολιτική. Εμείς δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς. Δε θα τους μοιάσουμε. Το δικό μας ήθος, το αριστερό μας ήθος, τα δικά μας ιδανικά δεν μας επιτρέπουν άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε. Άλλα να λέμε μέσα και άλλα να λέμε έξω. Άλλα να λέμε προεκλογικά και άλλα να λέμε μετεκλογικά. Να φύγετε όσο το γρηγορότερο δυνατόν από την εξουσία να προκηρύξετε εκλογές. Για να γίνεται από καθημερινός εφιάλτης του λαού μας δυσάρεστη ανάμνηση. Μόνο αυτό μπορεί να προσδοκά ο λαός από αυτή την κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα που βγήκε από την τετράωρη σύσκεψη του Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι σαφές: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν δημοσιονομικά αιτήματα με τους αγρότες ή την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και ο διάλογος που μπορεί να γίνει αφορά μόνο θεσμικά ζητήματα.

Η εικόνα που μετέφερε στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών ήταν απολύτως ξεκάθαρη: Για το κάθε ποσό που θα υπάρχει παρέκκλιση από τα ψηφισθέντα μέτρα θα πρέπει να δίνεται το ανάλογο ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τη διαφορά αυτή.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την 4ωρη σύσκεψη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπει σε περιπέτειες η δημοσιονομική προσπάθεια της κυβέρνησης – στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους του Πρωθυπουργού προς τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας και οικονομικά αιτήματα.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. των «27» έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 26,8% (βάσει στοιχείων έως τον Οκτώβριο), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ε.Ε. σε διάστημα ενός έτους.

Σημειώνεται πως την αντίστοιχη περίοδο πέρσι το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν στο 19,7%. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κύπρο (14,7% από 9,7%) και στην Ισπανία (26,1% από 23,2%)

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, ηλικίας έως 25 ετών. Συγκεκριμένα, η ανεργία στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται στο 57,6% από 23,4% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των «27». Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ισπανία (55,6%).
Νέου τύπου ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά με σφιχτούς όρους για τους κατά σύστημα καλοπληρωτές εξετάζουν από κοινού το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα, με κύριο ζητούμενο να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των τακτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση, εφόσον βρεθεί κοινή συνισταμένη, δεν θα περιλαμβάνει όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, χαριστικούς όρους που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, καθώς η τρόικα απέρριψε με σχετικό έγγραφο της τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από το ΙΚΑ και άλλους φορείς και έφταναν μέχρι και σε αναστολή πληρωμών για έξι μήνες και στη συνέχεια την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με κλιμακούμενο ποσοστό (1%, 2%, 3%) κάθε μήνα. Η πιο ελπιδοφόρα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι προέβλεπε την εξόφληση των παλιών χρεών μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ποσό πληρωμής που ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα ξεκινούσε από τα 100 ευρώ το μήνα, ενώ για όσους δεν ανταποκρίνονταν και δεν πλήρωναν τις δόσεις προτεινόταν το άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments