• Views274
Κλείδωσε η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα με το ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου να ανέρχεται στο 20%. Αποφασίστηκε επίσης και τέλος 4% στις καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως ελπίζει στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ «πολύ σύντομα.».

Το μόνο θέμα που φέρεται να είναι υπό συζήτηση είναι η νέα απαίτηση της Τρόικα για συγχώνευση της καλής τράπεζας που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής με την τράπεζα Κύπρου.

Εκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών κεκλεισμένων των θυρών

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο με τους εκπροσώπους της Τρόικα και εν συνεχεία θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Όπως έγινε γνωστό δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο.

Στο μεταξύ δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Νεοφύτου: Την Κυριακή θα κλείσει οριστικά το ζήτημα για το κούρεμα

«Ενα – ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος από το υπυοργείο Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.

Eurogroup μέσω… twitter

Οι πληροφορίες για πιθανή μετάθεση της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών για τη Δευτέρα διαψεύστηκαν με τον πιο επίσημο και ταυτόχρονα πρωτότυπο τρόπο, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ το ανακοίνωσε μέσω… twitter

«Αύριο στις 6 μ.μ. Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter, κάτι που οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα περί οριστικής συμφωνίας μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments